Petrol piyasası İsrail-Hamas çatışmasına odaklandı

Ortadoğu'da yaşanan İsrail-Hamas çatışması, petrol piyasasında endişe yarattı. Uzmanlar, çatışmanın petrol fiyatlarında oynaklık yaratma ihtimalini değerlendiriyor.

Petrol piyasası İsrail-Hamas çatışmasına odaklandı

Geçtiğimiz ay üretim kesintilerine odaklanan petrol piyasasında gözler bu kez de İsrail-Hamas çatışmasına çevrildi. Hamas militanlarının İsrail sınırını geçerek gerçekleştirdiği ani saldırının ardından petrol yatırımcıları çatışmanın bölgenin geri kalanına yayılma ihtimaline odaklandı.

Ham petrol yatırımcıları, arza yönelik acil bir tehdit olmadığından büyük bir fiyat artışı beklemiyor. Ancak tüm gözler, İsrail’e saldırıyı başlatan Hamas grubunun kilit destekçisi ve büyük bir petrol üreticisi olan İran’da.

İslam Cumhuriyeti’ne yönelik bir misilleme saldırısı, İran’ın daha önce kapatma tehdidinde bulunduğu hayati önem taşıyan nakliye arteri olan Hürmüz Boğazı’na yönelik korkuları alevlendirebilir. Ayrıca ABD’nin, İran’ın petrol ihracatında yeniden canlanan akışa karşı yeniden önlem alma ihtimali de bulunuyor.

Suudi Arabistan ve Rusya gibi OPEC üyeleri, üretim kesintileriyle piyasayı dengelemeye çalışıyor. Suudiler, Filistinlilerle dayanışma amacıyla üretimi kısma ihtimali düşük görünüyor. OPEC’in önemli üyelerinden Birleşik Arap Emirlikleri’nin enerji bakanı ise çatışmanın grubun karar alma mekanizmasını etkilemeyeceği konusunda net konuştu.

Rapidan Energy Group Başkanı ve eski Beyaz Saray Yetkilisi Bob McNally’ye göre; “petrol kesintisi senaryosu”, çatışmaların İran’a yayılması durumunda gerçekleşecek ancak şimdilik bu pek mümkün görünmüyor.

Andurand Capital Management’ın kurucusu Pierre Andurand ise saldırının kısa vadede petrol arzını etkilemesini pek olası görmese de eninde sonunda bunun arz ve fiyatlar üzerinde etkisi olabileceğini söylüyor. Andurand, “Bence bu gelişme İran yaptırımlarının daha güçlü bir şekilde uygulanması anlamına gelecek, dolayısıyla ileride daha az İran petrolü olacak” dedi.

kaynak:sözcü