Hamas'tan İsrail'e 'Aksa Tufanı' Operasyonu: Bölgede Savaş Durumu Alarmı

Hamas İsrail çatışması ile ilgili olarak, şu anda bölgede şiddetli bir gerilim yaşanıyor. Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı başlatılan roket saldırısı, İsrail ordusunun 'savaş durumu alarmı' ilan etmesine ve Gazze Şeridi'ne hava saldırısı düzenlemesine neden oldu. Çatışmalarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildiriliyor.

Hamas'tan İsrail'e 'Aksa Tufanı' Operasyonu: Bölgede Savaş Durumu Alarmı

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, cumartesi sabahı İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” operasyonu başlattığını duyurdu. Operasyonun ilk aşamasında Gazze Şeridi’nden 5 bin roket ve havan fırlatıldığı belirtildi. Roketler, İsrail’in güneyindeki Aşkelon, kuzeyindeki Tel Aviv ve doğusundaki Beer Sheva gibi şehirleri hedef aldı. Roket saldırısında 70’li yaşlarında bir kadın hayatını kaybetti, 15 kişi de yaralandı.

 

İsrail ordusu, roket saldırısına karşılık olarak Gazze Şeridi’ne savaş uçaklarıyla saldırı düzenledi. Saldırılarda Gazze Şeridi’nin çeşitli yerlerindeki Hamas mevzileri ve binaları vuruldu. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 12 Filistinlinin öldüğünü, 50’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladıGazze Şeridi’nin kuzeydoğusunda yaşayan yüzlerce Filistinli ise evlerini terk ederek iç kesimlere doğru kaçtı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, güvenlik kabinesiyle yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Savaştayız” dedi. Netanyahu, Hamas’a ağır bir bedel ödeteceklerini ve operasyonun uzun sürebileceğini söyledi. Hamas lideri İsmail Heniyye ise yaptığı açıklamada, “İsrail’in tüm suçlarına son vermeye karar verdik” dedi. Heniyye, Filistin halkının direnişini desteklemeye çağırdı.

Çatışmaların nedeni ise Mescid-i Aksa’da yaşanan gerginlikti. Cuma namazında Mescid-i Aksa’ya giren İsrail polisi, burada bulunan Filistinlilere müdahale etti. Müdahalede çok sayıda Filistinli yaralandı. Hamas, İsrail’e Mescid-i Aksa’dan çekilmesi için bir süre tanımıştı. Ancak sürenin dolmasının ardından roket saldırısını başlattığını duyurdu.

Hamas İsrail çatışması, bölgedeki en şiddetli çatışma olarak nitelendiriliyor. Çatışmaların sonucu ve etkisi henüz belirsiz. Ancak uluslararası toplumdan taraflara itidal çağrısı geliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), pazar günü acil olarak toplanacak. ABD Dışişleri Bakanlığı ise taraflara sükunet çağrısında bulundu