Şeyma Navir Bilgiç

Medeniyetin Temeli: Sanat 

Şeyma Navir Bilgiç

Sanat; içinde resim, heykel, mimari, müzik, edebiyat, tiyatro, sinema, fotoğraf gibi birçok dalları olan, bizde en derin varlık bilinciyle en yüce duyguları ve en asil düşünceleri uyandıran üstün zihinsel çalışmanın bir yansımasıdır.
İnsanları birleştirme özelliğine sahip olan sanat, duygu ve düşünce aktarımı sayesinde insanı kişisel yaşam düzeyinden evrensel yaşam düzeyine taşır.
İnsan olmak yalnızca karnını doyurmak demek değildir. İnsan olmak aynı zamanda estetik bilgi üretmektir. "Estetik" bizi tamamlayan en önemli unsurlardandır.
Kalıcı bir medeniyet oluşturmanın olmazsa olmazı elbette sanattır.
Sanatsal kaygıları olmayan bu alanda bilgi üretmeyen toplumlar ne yazık ki medeniyet inşa edemezler.
Kendi sanatsal kaygısı olmayanlar hakim olan etkene ve modaya göre hareket eder, taklitten öteye geçemezler. 
Medeniyetin inşası ise ailede/ evlerde başlar.
Bu sebeple çocuklarımızın estetik bakış açılarının ve soyut düşüncelerinin gelişmesi için  erken yaşta sanatla tanıştırmalıyız.
Çocukları 4-5 yaşlarından itibaren müzelere, sanat galerilerine, konser ve tiyatrolara sıklıkla götürmeli, onlara sanat tarihi anlatmalı ve okuyan bireyler olmaları için örnek olmalıyız.
Araştırmalara göre 7 ila 10 yaşına kadar yeterince sanatsal uyarana maruz kalmayan beyinler malesef estetik algı geliştiremiyor. 
Çocukların erken dönemde doğa ile iç içe olmalarına olanak tanıyarak tabiatın güzelliklerini onlara bolbol anlatın. Birlikte gökyüzünü seyredin, ağaçlara dokunun, doğanın sesini dinleyin...
Unutmayın ki çocukların geleceğinin ve karakterinin şekillenmesinde siz ebeveynlerin katkısı çok büyük. Çocukların beyin gelişimi ve bakış açısının çeşitlenmesinde sizler büyük rol oynuyorsunuz.
Çocuklarınızı sıksık seyahate çıkartmalı ve çokça kültürel ortamlara katılımını sağlamalısınız. Ben bu konuda oldukça şanslı bir çocukluk geçirmiş olmanın mutluluğunu taşıyorum. Umarım bütün çocuklar eşit şartlarda kültürel aktivitelere katılabilir ve mutlu bireyler sağlıklı beyinler yetişir.
Sonuç olarak sanat, tabana yayılan bir kültür haline gelerek sokaklara taşmalı ve beton yığınları yerine insan doğasına uygun estetik şehirler inşa edilmeli...

Yazarın Diğer Yazıları