Türkiye'nin enerji vizyonu: Şimşek ve Birol'dan önemli görüşme detayları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol ile Paris'te yaptığı ziyaret sırasında bir araya geldi. Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, görüşmenin ardından yaptığı değerlendirmeleri aktardı.

Türkiye'nin enerji vizyonu: Şimşek ve Birol'dan önemli görüşme detayları

 

Bakan Şimşek, küresel enerji piyasalarındaki son eğilimleri, yenilenebilir ve temiz enerjide Çin’in artan ağırlığını, COP28’de çizilen çerçeveyi ve Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması gibi temel konuları derinlemesine tartışma fırsatı bulduğunu belirtti.

Bakan Şimsek, “Enerji alanındaki paradigma değişimlerine hazır olmayı çok önemsiyoruz. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjide oldukça büyük bir potansiyelimiz var. Bu potansiyelimizi en iyi şekilde kullanarak enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıyor ve arz güvenliğimizi güçlendiriyoruz.” dedi.

Bakan Şimsek, Türkiye’nin bu alanda rekabet gücünü artırmayı ve 2053 yılında net sıfır emisyona ulaşmayı hedeflediğini ifade etti. Orta Vadeli Program’ın makrofinansal istikrarın yanında yapısal dönüşümde de büyük önem verdiğini söyledi.

Bakan Şimsek, “Bu çerçevede mali disiplinin tesisiyle oluşturacağımız alan, yeşil ve dijital dönüşümde hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştıracak.” diye konuştu.

IEA, 30 ülkeden 400’den fazla üyesi olan uluslararası bir kuruluştur. IEA’nın amacının, küresel enerji politikalarının etkinliğini değerlendirmesi ve iyileştirmesi olduğunu belirtmektedir. IEA’nın başkanlığına Fatih Birol seçildiği haberleri ise geçtiğimiz günlerde yayınlanmıştı.