Malatya'da 5,2 ve 4,7 büyüklüğünde iki deprem

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5,2 ve 4,7 büyüklüğünde iki ayrı deprem meydana geldi. Depremler sonrası bölgede 16 artçı sarsıntı daha kaydedildi. Yetkililer, herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını, saha çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Malatya'da 5,2 ve 4,7 büyüklüğünde iki deprem

 

Depremler 6,99 kilometre derinlikte oldu

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamaya göre, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde saat 17.46’da 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 6,99 kilometre derinde kaydedildi. Saat 17.49’da da merkez üssü Battalgazi ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Depremlerin ardından bölgede 16 artçı sarsıntı daha meydana geldi.

Vali Yazıcı: Olumsuz bir ihbar yok

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, depremin ardından TRT Haber yayınında açıklama yaptı. Yazıcı, “Şu ana kadar 112, Emniyet, Jandarma ve kaymakamlıklar ve diğer kurularımıza bildirilen herhangi bir olumsuzluk yok. Biraz fazla hissedildi. Binalarla ilgili bize ulaşan bir şey yok. Taramalarımız devam ediyor.” dedi.

AFAD: Olumsuz bir durum yok

AFAD’dan yapılan açıklamada, 5,2 ve 4,7 büyüklüğündeki depremler sonrası, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmadığı, saha çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. AFAD’ın X sosyal medya hesabından yapılan bir diğer açıkalamada da Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrasında bölgede 4,5 ve üzeri artçı depremlerin meydana gelmeye devam ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Vatandaşlarımıza, bölgedeki ağır hasarlı yapılara kesinlikle girmemelerini, riskli binaların çevresinde bulunmamalarını ve resmi birimlerin uyarılarını dikkate almalarını önemle hatırlıyoruz.” denildi.

Bakan Yerlikaya: Gelişmeleri yakından takip ediyoruz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sosyal medyadan yaptığı açıklamada, başta AFAD olmak üzere kurumların tüm ekiplerinin saha tarama çalışmalarına başladığını aktardı. Gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade eden Yerlikaya, “Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun” dedi.

Uzmanlar: Olağan bir durum

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremin Doğu Anadolu Fayı diye ifade edilen fay üzerinde meydana geldiğini söyledi. Tatar, “2023 yılında Kahramanmaraş merkezli olan depremlerin etkisiyle veya onların artçısı diye düşüneceğimiz depremler bunlar. Aslında çok şaşırtıcı da değil.” dedi. Tatar, 2020 depremin oluşturduğu depremin yüzey kırığıyla 2023 depremlerinin oluşturduğu yüzey kırığı arasında boşluk kalan bir bölge olduğunu, henüz birleşmemiş, kırılmamış bir bölge olduğunu belirtti. Tatar, "O bölgede olan depremler bunlar. Dolayısıyla bu büyüklükteki bir depremi bir miktar daha üzerindeki depremleri buralarda görmek son derece olağan. Vatandaşlarımızın panik yapmasına gerek" dedi.

kaynak:trt