Kredi kartı kullananlara kötü haber: taksit dönemi sona erdi!

Kredi kartları, günümüzde pek çok kişinin hayatında önemli bir rol oynuyor. Ancak kredi kartı kullanımının aşırıya kaçması, hem bütçe hem de ekonomi açısından sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle, Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi kartlarına taksit uygulamadan vazgeçtiğini duyurdu.

Kredi kartı kullananlara kötü haber: taksit dönemi sona erdi!

 

TAKSİT DÖNEMİ KAPANIYOR

Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda, “Bireysel kredi yıllık büyüme oranı yüzde 80’lere ulaşmıştır. Son dönemdeki bireysel kredi büyümesinin yıllık yüzde 186.6 büyüme oranına ulaşan kredi kartı harcamaları ağırlıklı olduğu görülmektedir” denilmişti. Temmuzda kamuoyuyla paylaşılan bu raporun ardından ağustostaki 7.5 puanlık yüksek faiz artırımı sonrası, kredi kartı referans faiz oranı aylıkta yüzde 2.26’ya, kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 2.81’e, yıllıkta yüzde 40.1’e yükseldi.

Bu durumda, bankaların kredi kartlarına taksit uygulamadan vazgeçmesi bekleniyor. BDDK geçen ay bir sınırlama getirmişti. Şimşek’in açıklamalarından anlaşılan; hem kredi kartlarında hem de kredilerde yeni sınırlayıcı kararlar alınacak.

NELER OLABİLİR?

Bakan Mehmet Şimşek dün katıldığı programda, kredi kartının ödenmeyen bakiyesinin azaltılmasının amaçlandığı da tahmin ediliyor. Taksit sayısı sınırlandırılabilir. Ayrıca bankaların kredi kartına ilişkin limit artışına sınır getirilmesi de bekleniyor.

KREDİ KARTLARINDA ASGARI ÖDEME TUTARI VE DÖNEM BORCUNDA DEĞİŞİKLİK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), limiti 25 bin TL üzeri olan kredi kartlarının asgari ödeme tutarını değiştirdi. Tutar, dönem borcunun yüzde 20’sinden 40’ına çıkarıldı. Eskiden dönem borcu 10 bin olan bir kişinin asgari ödeme tutarı 2 bin iken bu kararla birlikte 4 bine çıkmış oldu.

Bu kararla birlikte, limiti 25 bin TL’nin altında olan veya üstünde olan vatandaşların da asgari ödeme tutarını arttırması gerekiyor.

Kredi kartlarına taksit uygulamadan vazgeçildiği haberleriyle birlikte, vatandaşların daha dikkatli ve sorumlu bir şekilde harcama yapması gerekiyor.