Konya Büyükşehir Belediyesi, Tarımın Gelişmesi için 461 Milyon TL Destek Sağladı

Konya Büyükşehir Belediyesi, Tarımın Kalkınması ve Kırsalda Yaşayan Vatandaşların Gelirinin Artırılması Amacıyla 2023'te 57 Milyon Liralık Tarımsal Destek ve Sulama Yatırımı Gerçekleştirdi

Konya Büyükşehir Belediyesi, Tarımın Gelişmesi için 461 Milyon TL Destek Sağladı

 

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, tarımın kalkınması ve kırsalda yaşayan vatandaşların gelirinin artırılması amacıyla 2023’te 57 milyon liralık tarımsal destek ve tarımsal sulama yatırımını duyurdu.

Altay, belediyenin 31 ilçede çiftçilere yönelik sürdürdüğü fidan ve fide desteğinin yanı sıra, alternatif ürünlerin üretimine teşvik etmek için çeşitli makine ve ekipman desteği sağladığını belirtti. Ayrıca, modern tarım tekniklerini yaygınlaştırmak ve verimliliği artırmak için çiftçilere tarımsal eğitimler de verdiğini kaydetti.

Altay, belediyenin son 5 yılda Konya genelindeki çiftçilere 167 milyon liralık tarımsal destekleme yapmış olduğunu ifade ederek, bu süreçte 24 milyon 715 bin adet/kg fidan-fide desteği, arı kovanı, modern arıcılık ekipmanları, damızlık koç, yem bitkisi tohumları ve tarımsal ekipman gibi desteklerde bulunduklarını söyledi. Ayrıca, KOP desteğiyle 121 adet küçük ölçekli sulama yatırımını da gerçekleştirdiklerini vurguladıklarını kaydetti.

Altay, belediyenin kuraklığın en fazla etkilediği şehirlerin başında gelen Konya’da da tarım arazilerini suyla buluşturmak için göletler inşa ettiğini ve sulama tesisleri yapıldığını belirtti. Bugüne kadar yaptıkları çalışmalara ilave olarak sadece 2023 yılında KOP desteğiyle 45 milyon lira tutarında; sulama göletleri, kapalı sistem derivasyon tesisi ve güneş enerjisi sistemi yapımına katkısı sağladıklarını açıkladıklarını kaydetti.

Altay, belediyenin atıl arazileri susuz tarım modeline uygun yerli tohum kullanarak sosyal destek amacıyla değerlendirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini de söylediklerini ifade etti. Meram Çomaklı ve Kulu Acıkuyu’nda her yıl 1,5 milyon metrekare araziyi ekip sosyal amaçlı değerlendiriyorlar. Ayrıca, susuz tarımı özendirmek ve kullanılması gereken arazilerin tarımına kazandırılması amacına bölgelere özel ürünlerin desteklemesi artırılıyorlar.

Altay’ın açıklamalarına göre; belediyenin bu tür önemli çalışmalarla hem şehrin hem de ülkemizin kalkınmasına katkısı sağladıkları belirtildi. Altay ise “Konyalılara her geçen gün daha fazla desteğimizde bulunacağız” dedi.