İsrail-Hamas çatışması küresel ekonomiyi tehdit ediyor

Ortadoğu'da devam eden İsrail-Hamas çatışması, sadece bölgedeki insanların hayatını değil, aynı zamanda küresel ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Uluslararası bir denetim ve danışmanlık hizmetleri firması olan Ernst & Young, çatışmanın tırmanması halinde küresel ekonomiye 2 trilyon dolara mal olabileceği uyarısında bulundu.

İsrail-Hamas çatışması küresel ekonomiyi tehdit ediyor

 

Ernst & Young’ın küresel strateji danışmanlık kolu EY-Parthenon’un baş ekonomisti Gregory Daco, New York Times’a yaptığı açıklamada, “en kötü senaryoda” Ortadoğu’daki askeri harekatın genişlemesinin dünya ekonomisi için “ciddi” sonuçlara yol açacağını söyledi. Daco, orta derecede bir durgunluk, hisse senedi fiyatlarında düşüş ve 2 trilyon dolarlık kayıp gibi sonuçlar öngördüğünü belirtti.

Daco, petrol fiyatlarının mevcut 85 dolardan varil başına 150 dolara yükselmesinin muhtemel olduğunu tahmin etti. Bu durum, enerji maliyetlerini artırarak, tüketici harcamalarını ve yatırımları azaltabilir. Ayrıca, petrol ihracatçısı ülkelerin gelirleri artarken, ithalatçı ülkelerin cari açıkları büyüyebilir.

Geçen ay Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), İsrail ile Hamas arasında artan çatışmanın bir sonucu olarak dünyanın iki ticaret bloğuna bölünmesi durumunda küresel GSYİH’nın uzun vadede yüzde 5 düşebileceği konusunda uyardı. DTÖ ayrıca, derinleşen imalat yavaşlamasına işaret ederek, küresel ticaret büyümesine ilişkin 2023 tahminini daha önce tahmin edilen yüzde 1,7’den yüzde 0,8’e düşürdü.
kaynak:cnnturk