CHP'de Kılıçdaroğlu-Özel yarışı

CHP 38. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda başladı. Kurultayın divan başkanlığını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı. İmamoğlu, kurultayın tarihi bir öneme sahip olduğunu ve CHP'nin Türkiye muhalefetinin şekillenmesinde büyük rol oynayacağını söyledi.

CHP'de Kılıçdaroğlu-Özel yarışı

 

Kurultayda 1368 delege, yeni genel başkanı ve parti yönetimini seçmek için oy kullanacak. Genel başkanlık yarışında aday olabilmek için en az 68 delegenin imzası gerekiyordu. Bu sayıya ulaşan iki aday, mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Grup Başkanı Özgür Özel oldu.

Kılıçdaroğlu, kurultayın açılış konuşmasında sonraki kurultayda aday olmayacağını açıkladı. “Bir sonraki kurultayda yeni lideri alkışlayacağım.” diyen Kılıçdaroğlu, CHP’nin değişimci bir parti olduğunu ve sağa kaymadığını savundu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşadığı zorluklara da değinen Kılıçdaroğlu, “Sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Beni asıl üzen sırtımdaki yük değil sırtımdaki hançerlerdi.” ifadelerini kullandı.

Özel ise kurultayda yaptığı konuşmada, CHP’nin iktidar olma yolunda yeni bir sayfa açacağını belirtti. “Bu kurultay, CHP’nin ikinci yüzyılında yeni bir başlangıç olacak. Bu kurultay, CHP’nin iktidar olma iradesini ortaya koyacak.” diyen Özel, partililerden kendisine destek vermelerini istedi.

Adayların seçilebilmesi için ilk turda 1367 delegenin 684’ünün oyunu alması gerekiyor. Adaylardan biri ilk iki oylamada bu sayıya ulaşamazsa üçüncü oylamada en çok oy alan aday genel başkan seçilecek.

Kurultay öncesi her iki adayın da delegelerin desteğini almak için çaba gösterdiği görüldü. Özel, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile görüşerek 185 İstanbul delegesinin desteğini aldığını duyurdu. Kılıçdaroğlu ise 55 il başkanının imzaladığı deklarasyonla kendisine destek verdiğini açıkladı.

Kurultayın bitiminin ardından 2024 yerel seçimleri için çalışmaya başlayacaklarını söyleyen İmamoğlu, “CHP, bu toprakların en kapsayıcı siyasi geleneğidir. CHP altı ok ilkeleriyle kendini ifade eden, eşitlikçi, özgürlük, insan hakları kaygısı taşıyan, insanca ve hakça bir düzen isteyen herkesin partisidir.” dedi.