İnglitere Merkez Bankası faizi %5,25'te sabit kaldı

Bank of England'ın Para Politikası Komitesi (MPC), 1 Kasım 2023 tarihinde sona eren toplantısında, faiz oranlarını yüzde 5,25'te sabit tutma kararı aldı. Komite üyelerinin altısı faiz oranlarını değiştirmeme yönünde oy kullanırken, üçü faiz oranlarını yüzde 5,5'e yükseltme yönünde oy kullandı.

İnglitere Merkez Bankası faizi %5,25'te sabit kaldı

 

MPC, faiz oranı kararını alırken, Kasım Ayı Para Politikası Raporu’nda yer alan ekonomik analiz ve enflasyon tahminlerini dikkate aldı. Bu rapora göre, Birleşik Krallık’ta GSYİH büyümesi 2023 yılının üçüncü çeyreğinde sıfır seviyesinde gerçekleşti ve dördüncü çeyrekte de yüzde 0,1 olarak tahmin edildi. Bu rakamlar, Ağustos Ayı Raporu’nda yer alan tahminlerden daha düşük seviyelerde oldu.

MPC, işgücü piyasasındaki gelişmeleri de yakından izledi. İstihdam büyümesinin 2023 yılının ikinci yarısında zayıfladığı ve boşlukların azaldığı belirtildi. Ücret artışlarının ise yüksek seviyelerini koruduğu ancak özel sektördeki son artışın diğer verilerde görülmediği ifade edildi.

MPC, enflasyon hedefini yüzde 2 olarak belirledi ve büyüme ve istihdamı destekleyecek şekilde para politikasını belirledi. MPC’nin gelecek toplantısı 13 Aralık 2023 tarihinde sona erecek ve toplantı tutanakları 14 Aralık 2023 tarihinde yayınlanacak.