Haftada dört gün çalışma sistemi Almanya'da test ediliyor

Almanya'da, haftada dört gün çalışma sisteminin verimlilik, iş-yaşam dengesi ve çalışan memnuniyeti üzerindeki etkilerini ölçmek için bir pilot proje başlatıldı. Proje, Berlin merkezli danışmanlık firması Intraprenör tarafından yürütülüyor ve 50'den fazla şirketin katılımıyla altı ay sürecek.

Haftada dört gün çalışma sistemi Almanya'da test ediliyor

Projenin koordinatörü Lasse Rheingans, haftada dört gün çalışma sisteminin, çalışanların daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretken olmasını sağlayacağını söyledi. Rheingans, bu sistemin aynı zamanda işsizliği azaltabileceğini ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunabileceğini de belirtti.

Alman çalışanlar ise haftada dört gün çalışmaya sıcak bakıyor. Hans Böckler Vakfı’nın yaptığı bir ankete göre, Alman çalışanların yüzde 73’ü, maaşlarında bir değişiklik olmadığı sürece haftada dört gün çalışmayı tercih ediyor.

Ancak haftada dört gün çalışma sistemi herkesin beğenisini kazanmış değil. Orta Ölçekli İşletmeler Birliği, bu sistemin verimi düşüreceğini ve işletmeleri zor durumda bırakacağını savunuyor. Almanya’nın en büyük sendikası IG Metall ise haftada dört gün çalışma modelinin metal ve elektronik endüstrisindeki rekabet gücünü etkileyebileceğini vurguluyor.

kaynak:sözcü