TL'ye geçiş teşvik ediliyor

Ekonomide yeni dönem politikalarının etkisiyle Türk Lirası'na olan ilgi artıyor. Merkez Bankası, TL mevduat hesaplarını cazip kılmak ve enflasyonla mücadele etmek için bankalara yeni uygulama talimatları verdi.

TL'ye geçiş teşvik ediliyor

Merkez Bankası, son üç toplantısında politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 25’e yükselterek para politikasında sıkılaşmaya gitti. Bu hamleyle TL’nin değer kazanmasını ve enflasyonun düşmesini hedefledi.

Ayrıca, kur korumalı mevduat hesaplarından çıkışı özendirerek, vatandaşın birikimini TL’de tutmasını sağlamak için bankalara yeni hedefler belirledi. Buna göre, gerçek kişi mevduatlarında TL’nin payının toplam içindeki artışına ilişkin hedef yarım puan artırılarak yüzde 2,5’e çıkarıldı. Bankalar, bireysel müşterilerinin TL mevduata geçişini ya da TL mevduat hesaplarını yenilemesini sağlayacak. Bunu yaparken de TL vadeli mevduat hesapları için daha yüksek getiri sunacak. Şu anda bankalar, 3 ay vadeli TL mevduatlara ortalama yüzde 41’e yakın faiz oranı veriyor.

Merkez Bankası, aynı zamanda ihracat ve KOBİ kredilerine de teşvik vermeye devam ediyor. İhracat ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırını 50 bin liradan 250 bin liraya çıkardı. Böylece 250 bin liraya kadar olan kredilerin hangi harcama alanında kullanıldığının belgelenmesi gerekmez oldu.

Bu adımlarla Merkez Bankası, tüketici harcamalarının yatırım ve tasarrufa kaydırılmasını, tasarrufların ise döviz ya da başka araçlar yerine TL’de değerlendirilmesini amaçlıyor. Böylece enflasyonda talep yönlü baskının azalması, piyasadaki TL fazlasının çekilerek tasarrufa yönlendirilmesi ve büyümenin baskılanmaması hedefleniyor.

Kaynak:trt