AB Komisyonu, Euro Bölgesi'nin büyüme tahminini düşürdü

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Euro Bölgesi'nde bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüksek enflasyon, para politikasının sıkılaşması ve talepteki daralma nedeniyle yüzde 0,6'ya indirdi.

AB Komisyonu, Euro Bölgesi'nin büyüme tahminini düşürdü

AB Komisyonu’nun “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 Sonbahar” raporu, zorlu bir yılın ardından ılımlı bir toparlanma öngördü. Rapora göre, AB ekonomisi 2023’te yüzde 0,6, 2024’te yüzde 1,3, Euro Bölgesi ekonomisi de 2023’te yüzde 0,6 ve 2024’te yüzde 1,2 büyüyecek.

Raporda, bu yıl AB üyesi 10 ülke ekonomisinin küçüleceği, Almanya’nın yüzde 0,3 daralacağı, Fransa’nın yüzde 1 büyüyeceği, İtalya’nın yüzde 0,7, İspanya’nın yüzde 2,4 büyüyeceği tahmin edildi.

Enflasyonun bu yıl AB’de yüzde 6,5, Euro Bölgesi’nde yüzde 5,6 olacağı belirtilen raporda, gelecek yıl enflasyonun AB’de yüzde 3,5, Euro Bölgesi’nde yüzde 3,2’ye gerileyeceği, 2025’te ise enflasyonun AB’de yüzde 2,4, Euro Bölgesi’nde yüzde 2,2 seviyesinde gerçekleşeceği öngörüldü.

Raporda, Avrupa ekonomisinin bu yıl yüksek hayat pahalılığı, zayıf dış talep ve parasal sıkılaşma nedeniyle ivme kaybettiği belirtilerek, ilerleyen zamanda ekonomik aktivitenin kademeli biçimde toparlanması beklendiği bilgisi verildi.

Rapora göre, Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki çatışmalar, ekonomik görünüme yönelik belirsizlik ve aşağı yönlü riskleri artırdı. Yaşanan gelişmelerin enerji piyasaları üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu aktarılan raporda, enerji arzında da kesinti riskinin bulunduğu belirtildi.

Raporda, başta Çin olmak üzere AB’nin önemli ticaret ortaklarındaki ekonomik gelişmelerin de risk oluşturabileceğine işaret edilerek, Avrupa’da parasal sıkılaşmanın ekonomik aktivite üzerinde tahmindekinden daha uzun süre ve fazla ağırlık oluşturabileceği, firmaların, hane halklarının ve kamu maliyelerinin yüksek faiz ortamına uyumda zorlanabileceği bildirildi.

AB Komisyonu’nun raporu, Avrupa ekonomisinin önündeki zorlukları ve fırsatları ortaya koydu. AB’nin, küresel ekonomik koşullara uyum sağlamak ve rekabet gücünü artırmak için gerekli reformları yapması gerektiği vurgulandı. Raporda, AB’nin, iklim değişikliği, dijital dönüşüm ve sosyal adalet gibi stratejik önceliklerine odaklanması ve yatırımlarını bu alanlara yönlendirmesi gerektiği belirtildi.