Veteriner hekimlerden 'sokak köpekleri komisyonuna' tepki geldi! 'Komisyonda veteriner hekimler neden yer almıyor?'

Başıboş sokak köpeklerinin saldırı ile ilgili kurulan komisyona davet edilmemelerine tepki gösteren Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, konunun asıl muhataplarının ve çözüm yerinin veterinerler olduğunu söyledi.

Veteriner hekimlerden 'sokak köpekleri komisyonuna' tepki geldi! 'Komisyonda veteriner hekimler neden yer almıyor?'

Son günlerde medyada yer alan haberlerde başıboş sokak köpeklerinin saldırıları üzerine uzun süredir konuşulan konu yeniden gündeme geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çözüm önerilerini oluşturmak için bir komisyon kuruldu. Komisyonda İçişleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarından temsilcilerin de yer alması kararlaştırıldı.

Elips Haber’den Halide Tonga’ya komisyon kurulması kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, veteriner hekimlerin asıl çözüm muhatabı olarak komisyonda yer alması gerektiğini söyledi. Komisyon için kendilerine davette bulunulmamasına tepki gösteren Prof. Dr. Arslan, “Bu kanun zaten 15 yıldır var. Bu kanunun uygulaması yapılmadı. Önemli bir konu var, bu işin profesyonelleri veteriner hekimlerdir. Bu işin meslek örgütü de Veteriner Hekimleri Birliğidir. Uzun zamandır yaptığım uyarılar da bizi yanıltmadı, olumsuz sonuç alacağımızı tahmin ediyorduk. O zaman da meslek örgütlerinin fikirlerini almadan yapmaya çalıştılar. Şu anda da bir komisyon kuruluyor. Ama Türk Veteriner Hekimleri Birliğinin fikri sorulmuyor. Bu sorunun asıl muhatabı biziz. Bizler bu komisyonlara davet edilmedik” ifadelerini kullandı.

“Korktuğumuz konu kuduz vakaları”
Sokak hayvanlarının toplanması planlanan yerlerde hayvanların yaban hayatla da iç içe olacağını ve bunun kuduz vakalara sebebiyet verebileceğini hatırlatan Prof. Dr. Arslan, şunları söyledi: “Bugün aslında korktuğumuz konu, kuduz konusu ve bu yaban hayatı kökenlidir. Türkiye’de karşı karşıya kaldığımız kuduz vakalarının büyük çoğunluğu yaban hayatında olan hayvanlar nedeniyledir. Karantinada olan yerlere dikkat edin hepsi köylerdir. Çünkü orada hayvanlar yaban hayatla iç içedir. Bunları düşünmeden, şimdi biz bunları çevirelim, buraya hayvanları koyalım ama bunları buraya koyarken hem refah düzeyini hem kısırlaştırma durumları düşünülmeli. Acaba kısırlaştırıp mı koyacaklar yoksa sadece bu alanlara yerleştirecekler mi? Yarın öbür gün bu kadar büyük alanda kontrol edemediğimiz için bu hayvanların birbirine zarar verdiklerini de göreceksiniz. Aslında bugün kamuoyunun tepki gösterdiği olaylara kıyasla daha olumsuz örneklerle bunun geri döndüğünü görebiliriz. Bu da ülkeyi yönetenlere daha büyük tepkilerle geri dönmesine neden olabilir. O yüzden düşünülmesi lazım.”