TZOB Başkanı Bayraktar, üretici ve market fiyatlarındaki değişimleri değerlendirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ve market fiyatlarındaki değişimleri, mısır fiyatına üreticilerin tepkisini ve girdi fiyatlarındaki artışları görüntülü basın açıklamasıyla anlattı.

TZOB Başkanı Bayraktar, üretici ve market fiyatlarındaki değişimleri değerlendirdi

Bayraktar, ağustos ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 450 ile elmada görüldüğünü belirterek, “Elma 5,5, kuru üzüm 5,4, havuç 4,3, kuru soğan 4,1, kuru incir 3,2, maydanoz 3 kat fazlaya satıldı” dedi.

Bayraktar, markette fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 45,9 ile kuru üzüm olduğunu, üreticide ise yüzde 47,1 ile domatesin fiyatının en çok yükseldiğini söyledi. Fiyat değişimlerinin nedenlerini de açıklayan Bayraktar, “Kuru soğan ihracatındaki kısıtlama ve arzdaki artış, kuru soğan fiyatlarında gerilemeye sebep oldu. Domateste dış talep ve özellikle kışlık kullanım için tüketicinin artan talebi etkili oldu. Fındık fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatı açıklamasından sonra yükseldi” diye konuştu.

Bayraktar, geçtiğimiz günlerde açıklanan mısır fiyatına da değinerek, “75 ilimizde mısır üretimi yapan üreticilerimiz kilogram başına 6 lira olarak açıklanan mısır fiyatından memnun kalmadı. Geçen yıl kilogram başına 5 lira 70 kuruş olan mısır fiyatının, bu yıl yüzde 5,3 artışla 6 bin lira açıklanması, fiyatın üreticilerimizin maliyetinin altında kalmasına neden oldu. Mısır fiyatı çiftçi için hayal kırıklığı yaşattı” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki artışlara da dikkat çekerek, “Ağustos ayında girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,8 arttı. Yıllık bazda ise girdi fiyatları yüzde 31 arttı. Bu artışlar üreticilerimizin maliyetlerini yükseltiyor ve karlılıklarını azaltıyor” dedi.

Mısır üretiminin artması çiftçileri sevindirdi. Ancak, artan üretim maliyetleri çiftçilerin endişesini artırıyor.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, "Üretimin her geçen gün zorlaştığı bu dönemde üreticilerimiz gereğini yaptı. Mısırını üretti hatta rekor seviyeye çıkardı. Üretimin artması sevindirici olmakla birlikte, artan üretimin bin bir emekle üretim yapan çiftçilerimizin refahına da yansıması önemlidir. Bu nedenle açıklanan mısır alım fiyatı yeniden değerlendirilerek artırılmalı, son 6 yıldır değişmeyen kilogram başına 3 kuruş olarak uygulanan mısır primi üreticilerimizin gelirini koruyacak seviyeye çıkarılmalıdır" dedi.

Bayraktar, girdi fiyatlarındaki artışların da üreticileri zor durumda bıraktığını belirtti. Bayraktar, "Ağustos ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişime göre, gübre ve mazot fiyatlarında artışlar devam ediyor. Gübre fiyatları son üç aydır devamlı bir artış gösteriyor. Kışlık ekim dönemine kısa bir süre kala artan gübre ve mazot fiyatları karşısında üreticilerimiz bu girdileri karşılayabilmek için hasat mevsiminde gelirlerinin artmasını bekliyor" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, üreticilerin mağdur olmaması ve üretime darbe vurulmaması için ürün satış gelirlerinin yeterli olmasının yanında, mazot, gübre başta olmak üzere tüm girdi fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve mazot ve gübre desteklerinin artırılarak bir an önce üreticiye ulaştırılması gerektiğini vurguladı.