Türkiye'de 790 Bin Suriyeli Öğrenci Var

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında, Türkiye'deki yabancı ve Suriyeli öğrencilerin durumu, öğretmen atama süreci ve mülakat sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de 790 Bin Suriyeli Öğrenci Var

Bakan Tekin, Türkiye’de 977 bin yabancı öğrenci olduğunu belirterek, bunların 790 bininin Suriyeli olduğunu söyledi. Suriyeli öğrencilerin eğitimi için özel milletlerarası okullar açtıklarını ifade eden Tekin, “Okullarımızda tamamı yabancı uyruklu öğrencilerin olduğu okullarımız var tabii ki. Onlar bizim milletlerarası dediğimiz okullarımız. Şu anda orada yaklaşık 23 bin Suriyeli vatandaş sadece yabancıların okuduğu, statüsü öyle, özel milletlerarası okul. Bu okullar tamamen yabancı öğrencilerimizi alıyorlar. Suriyeli öğrenciler için söyleyeyim. O kategoride değerlendiriyorlar.” dedi.

ÖĞRETMEN ATAMA SÜRECİ REVİZE EDİLMELİ

Bakan Tekin, Türkiye’de 20 milyona yakın öğrenci olduğunu hatırlatarak, eğitim sisteminde tartışmanın bitmeyeceğini ancak eleştirilere saygılı olduklarını kaydetti. Özellikle mülakatla ilgili kamuoyunda çok fazla tartışma olduğunu dile getiren Tekin, “Bu konu gündemimize 2015 yılından itibaren girmeye başladı. Öğretmen atama süreci revize edilmeli.” diye konuştu.

Mülakat sisteminin kaldırılacağına yönelik Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın açıklamasına karşılık mülakatların kaldırılmayacağına yönelik sözlerine ilişkin konuşan Tekin, “Tek başına mülakat gibi sunuluyor. Mülakat gibi mülakat dediğimde başladı eleştiri. Şu an öğretmenleri nasıl istihdam ediyoruz. Biz yaklaşık 128 alanda öğretmen ataması yapıyoruz. 17-18 tanesi ÖSYM öğretmenlik alan bilgisi testine tutuluyorlar. O test 2 tane soru grubuyla karşı karşıya kalıyor. Biri alan bilgisi, bir de alan bilgisi eğitimi.” açıklamasında bulundu.

ÖĞRETMENLERİN ALAN BİLGİSİ TESTLERİ BAŞARISI DÜŞÜK

Bakan Tekin, öğretmenlerin alan bilgisi testlerindeki başarı oranlarının düşük olduğunu belirterek, bunun kendilerini endişelendirdiğini söyledi. “Bu rakamlar sizin elinizde olsa nasıl düşünürsünüz?” diye soran Tekin, şöyle devam etti:

“Bu alan bilgisi testi. Burada ölçmediğimiz başka bir şey daha var. MEB’in talim terbiye kurulu tarafından onaylanan müfredatı bilmesi lazım. Bitişik eğik el yazısı müfredata girdi, kursu veriyoruz. Bakanlığın müfredatını takip etmiyorlar.”

MÜLAKATTA NE YAPACAKLARINI ANLATTI

Mülakat konusunda eleştirilere cevap veren Bakan Tekin, şunları söyledi:

“Mevcut düzenlemede KPSS puanı ve mülakatla atanıyor. Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına ‘bize ders anlatın’ diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek. Komisyon üyesinin adayla ilgili herhangi bir bilgisi olmayacak. Bu sınav öncesi alacağımız tedbirler. Adaya da burada konuştuğun şeyleri bir sınav kağıdına böyle böyle anlattım diye yazılı kağıdı bize teslim edecek. Kamera kaydı da alınacak. İyileştirme ve yapıcı önerilere açığız. Önerilere açığım.”

kaynak:sözcü