TCMB faizi yüzde 35'e çıkardı, ekonomistlerden farklı yorumlar geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35'e yükseltti. Karar, piyasa beklentileriyle uyumlu oldu.

TCMB faizi yüzde 35'e çıkardı, ekonomistlerden farklı yorumlar geldi

TCMB, karar metninde enflasyonla mücadele ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devam edeceğini belirtti. Kurul, politika faizinin enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirleneceğini ve enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini vurguladı.

Karar sonrası ekonomistlerden farklı yorumlar geldi. Birçok ekonomist, faiz artışını enflasyonla mücadeleyi destekleyici bir adım olarak değerlendirirken, bazı ekonomistler ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü “Hamas’ı terör örgütü olarak görmediklerini” yönündeki açıklamalarının ardından faiz kararının yetersiz kalabileceğini savundu.

Ekonomist Altuğ Özaslan, X (eski adıyla Twitter) hesabında yaptığı paylaşımda, PPK’nın açıklamasını “Çok net bir şekilde sıkı para politikası duruşu gösteren kararlı bir metin” olarak okuduğunu söyledi.

İbrahim M. Turhan da “Para Politikası Kurulu doğru adımı attı” dedi ve para politikasının yeterince sıkı olduğunu savundu.

Mahfi Eğilmez de kararı olumlu olarak yorumlayan ekonomistler arasındaydı. Ancak Eğilmez, beklentilerin olumlu yönde gelişmesi için “kararın yapısal reformlarla desteklenmesi” gerektiğini söyledi.

TCMB’nin hamlesini “cesur” olarak değerlendiren ekonomist Atilla Yeşilada ise sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “Dövize fren, Borsa’ya destek derim” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Mustafa Sönmez ise dış politikadaki değişken tutumla beraber, Erdoğan’ın Hamas’ın “terör örgütü” olmadığı yönündeki sözlerine atıfta bulunarak, “Öyle çamlar deviriyorlar ki, bu politika faizi artışları neye yarasın” dedi.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de Erdoğan’ın dünkü Hamas çıkışının ekonomi yönetimine para politikasına daha fazla bir önem atfetme zorunluluğu getirdiğini savundu.

Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Murat Muratoğlu da Erdoğan’ın dünkü Hamas çıkışına atıfta bulundu ve “Bu düne kadar yeterli bir orandı… Ne kadar kabadayılık o kadar faiz… Bunu hesaplamadı mı?” diye sordu.

Finans uzmanı Tunç Şatıroğlu ise 500 puanlık artıştan memnun olmadığını yazdı. X’teki hesabında bir paylaşımda bulunan Şatıroğlu, “500 puanlık artışın bu şartlarda enflasyonla mücadele için zayıf kaldığını düşünüyorum” dedi. Şatıroğlu, bu görüşüne gerekçe olarak Erdoğan’ın dünkü Hamas açıklamalarını gösterdi ve en az 750 baz puanlık bir artış beklediğini yazdı.

Kaynak:bbc