TCMB Başkanı Erkan: Enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yılının son Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ettiklerini ve dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını hedeflediklerini söyledi.

TCMB Başkanı Erkan: Enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz

Erkan, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamaktan duyduğu sevinç ve gururu paylaştı ve fiyat istikrarını sağlayarak toplumsal refaha en büyük katkıyı sunacaklarının bilincinde olduklarını belirtti.

Erkan, haziran ayında başlattıkları güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonu kontrol altına almanın uzun ve zorlu bir süreç olacağını, ancak tüm araçlarını kararlılıkla kullanacaklarını ifade etti. Erkan, “Parasal sıkılaştırmanın ekonomi üzerindeki geniş çaplı etkileri zamana yayılmaktadır. Bununla birlikte, iç talepte dengelenme sürecine ilişkin, şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz.” dedi.

Erkan, küresel ekonomi ve enflasyona dair gelişmeleri, para politikası stratejimizi ve aldıkları kararların finansal piyasalardaki etkilerini de değerlendirdi. Erkan, “Küresel ekonomide toparlanma süreci devam etmekle birlikte, yeni varyantların yayılması, enerji fiyatlarındaki artış, küresel tedarik zincirindeki aksamalar ve jeopolitik riskler küresel enflasyon ve büyüme görünümüne yönelik belirsizlikleri artırmaktadır. Gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası normalleşmesine ilişkin beklentileri ve iletişimleri de küresel finansal koşullar üzerinde etkili olmaktadır.” diye konuştu.

Erkan, Türkiye ekonomisinde büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının yüksek seyrettiğini, turizmin cari işlemler dengesine güçlü katkısının devam ettiğini, kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluştuğunu vurguladı. Erkan, “Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir.” dedi.

Erkan, orta vadeli enflasyon tahminlerini de paylaştı. Erkan, “Bu çerçevede yıl sonu tahmin orta noktalarını 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncelledik. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarını da 2023 yılı için yüzde 62 ve 68, 2024 yılı için ise yüzde 30 ve 42 olarak revize ettik.” dedi.

Erkan, enflasyon görünümüne yönelik risklerin kaynağına, kalıcılığına ve para politikası ile ne ölçüde kontrol altına alınabileceğine dair değerlendirmeler dikkate alınarak, temkinli bir yaklaşımla sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında para politikası duruşunun belirleneceğini sözlerine ekledi.