TBMM'de deprem gündemi: İstanbul için özel düzenleme

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeni yasama yılı 1 Ekim'de başlayacak. Meclis'in ilk gündem maddesinin olası İstanbul depremi olacağı açıklandı.

TBMM'de deprem gündemi: İstanbul için özel düzenleme

Açıklama AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’den geldi. Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul için ciddi çalışmalar yaptığını belirterek, “Gerek 39 ilçemizin bina risk analizleri, gerekse zemin etütleriyle ilgili ciddi çalışmalar yapıyorlar. İstanbul’a özgü farklı öneriler ve farklı bir kanuni düzenleme ihtiyaçlarını da ifade ediyorlar. Bu çalışmalar da tahmin ediyorum ekim ayı içerisinde bitecek gibi görülüyor. Bu çalışmalar bittikten sonra yasal düzenleme açısından bir metin çalışmasına geçmiş olacağız.” dedi.

Güler, İstanbul’da dönüştürülmesi gereken belli bir bina sayısının olduğunu anımsatarak, bunların nitelikli olarak tespiti, altyapısının ve zemin etütlerinin doğru yapılması için ihtiyaç duyulacak kanuni düzenlemeleri etraflıca konuşup tartışacaklarını dile getirdi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler: Ekim ayında kanun teklifi sunacağız

Güler, “İnşallah, bu kapsamda yapılan çalışmanın; ekim ayının ortası olur, sonu olur; hızlıca Meclis Başkanlığımıza sunulup kanunlaşması noktasında gerekli çalışmayı yapacağız.” ifadelerini kullandı.

İstanbul depremine hazır mı?

Olası bir büyük İstanbul depreminin yıkıcı sonuçları olabileceği uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor. Son olarak 26 Eylül’de Marmara Denizi’nde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem, İstanbul’da paniğe neden olmuştu.

Deprem sonrasında bazı binalarda hasar oluştuğu ve okulların tatil edildiği bildirilmişti. Depremde can kaybı yaşanmaması sevindirici olsa da, İstanbul’un depreme ne kadar hazır olduğu sorusu yeniden gündeme geldi.