Sürpriz tahmin: Dolar/TL'de artış devam edecek mi? İşte merak edilenler!

Dünyaca ünlü banka HSBC, Türk lirasının değer kaybının devam edeceğini ve dolar/TL kurunun yıl sonunda 33 seviyesine ulaşacağını öngördü. Bankanın stratejistleri, lira düşüşünü kontrol etme stratejisinin çalıştığını, ancak cari açığın genişlemeye devam ettiğini belirtti.

Sürpriz tahmin: Dolar/TL'de artış devam edecek mi? İşte merak edilenler!

 

Bloomberg’de yer alan habere göre, HSBC stratejistleri Murat Toprak ve Charotte Ong yayımladıkları notta, Türkiye’nin para politikasının FX carry’yi desteklerken dolarizasyonu sınırladığını ve makroekonomik dengelenmeye yardımcı olduğunu ifade etti. Stratejistler, 2023 ortalarından itibaren yapılan büyük ölçekli faiz artışları sonucu carry dinamiklerinin lira lehine döndüğünü de vurguladı.

Raporda, lira mevduatlara ödenen faizin güçlü bir şekilde yükseldiği, ancak reel bazda bu mevduatların getirisinin hala negatif olduğu kaydedildi. Stratejistler, lira mevduatın çekiciliğinin yılın ikinci yarısındaki dezenflasyonla birlikte 2024’te daha fazla artabileceğini, reel faiz trendinin lira için odak noktası olacağını söyledi.

Stratejistler, kredi büyümesinin yavaşlamasıyla birlikte iç talebin daha zayıf olacağını ve cari açığın azalacağını da öngördü. Ancak, mevsimsel turizm gelirlerinin daha az destekleyici olması ve Avrupa’da resesyon baskısı ile ihracatın zayıflamaya devam etmesiyle Türk lirasının sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inandıklarını belirtti.

HSBC, bu değerlendirmenin ardından dolar/TL için yıl sonu tahminini 27’den 33’e, 2024 yıl sonu için de 32’den 36’ya yükseltti. Banka, seçim döneminin Türk lirasının orta ve uzun vadeli görünümünde etkili olabilecek değişiklikler yaratabileceğinin de altını çizdi.