Şimşek: Rezervler güçlendi, risk primi düştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulanan politikalarla yatırımcı güveni artarken, rezervlerin güçlendiğini ve ülke risk priminin düştüğünü belirtti. Enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarının sürdürülebilir yüksek büyümenin ön koşulu olduğunu bildirdi.

Şimşek: Rezervler güçlendi, risk primi düştü

 

Rezervler tarihi seviyeye ulaştı

Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uygulanan politikalarla yatırımcı güveni artarken, rezervlerin güçlendiğini ve ülke risk priminin düştüğünü ifade etti. Bugün açıklanan verilere göre, TCMB brüt rezervlerinin eylül 2014’ten bu yana en yüksek seviyesi olan 134,5 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti. Şimşek, mayısta 700’ün üzerinde olan Türkiye’nin risk priminin, bugün 330’lar seviyesine gerilediğinin altını çizdi.

Enflasyonu düşürmek için kararlıyız

Şimşek, enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını vurgulayarak, fiyat istikrarının sürdürülebilir yüksek büyümenin ön koşulu olduğunu bildirdi. Enflasyonla mücadelede, para politikası, maliye politikası ve yapısal reformların uyumlu bir şekilde yürütüldüğünü belirten Şimşek, enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine indirileceğini söyledi.

Yatırım, üretim ve ihracatı destekliyoruz

Şimşek, dezenflasyon sürecinde yatırımı, üretimi ve ihracatı desteklemekte de kararlı olduklarını kaydetti. Bu çerçevede, Eximbank’ın sermayesi güçlendirilirken, ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek için günlük reeskont kredi limitini 10 katına çıkararak 3 milyar liraya yükselttiklerini açıkladı. İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler için reeskont kredi faizlerine üst sınır getirerek, iskonto oranını azami yüzde 25,9’da sabit tuttuklarını bildirdi. Şimşek, ayrıca TCMB’nin yeni YTAK (Yatırım taahhütlü avans kredisi) programı ile nitelikli yatırımları desteklemek için yıllık 100 milyar lira olmak üzere 3 yıl boyunca toplam 300 milyar lira limit tahsis ettiğini duyurdu.