Seydişehir'de Ahilik Haftası kutlandı

Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veli Baranok ve Seydişehir Esnaf ve Sanatkarlar Başkanı İbrahim Aypar, Ahilik Haftası dolayısıyla esnafları ziyaret ederek haftalarını tebrik etti.

Seydişehir'de Ahilik Haftası kutlandı

Seydişehir’in en eski çarşısı olan Arasta Çarşısında da esnaf ziyareti gerçekleştiren Başkanlar, daha sonra esnaflarla hasbihal ettiler. 

Esnaf ziyaretinde ise Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Seydişehirli esnaflara ahilik haftası kapsamında zamanın en kıymetli hazine olduğuna vurgu yaparak masa saati hediye ederken Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Aypar ise Türk Bayrağı hediye etti.

Esnaf ziyaretinin akabinde Konya’da yılın Ahisi seçilen Seydişehirli Demirci Ustası Ali Nergiz’i iş yerinde ziyaret eden Başkan Tutal, Başkan Karabacak, Başkan Baranok ve Başkan Aypar, Ali Nergiz’e Ahilik Hediyesini birlikte verdiler.

Ahilik geleneğinin 13. yüzyılda Ahi Evran ile başlayıp günümüze kadar devam ettiğini kaydeden Karabacak, “Ahilik, Türk örf ve adetleri ile İslam inancını birleştiren bir düşünce sistemi ve yaşam tarzıdır. Sadece esnaflar için değil, toplumun her kesimi için önemli değerler içerir. Ahiliği sosyal ve ekonomik hayatımızın bir parçası olarak görmeliyiz” dedi. 

Seydişehir’de unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarının yaşatılması noktasında her türlü çalışmayı yapmaya devam edeceklerini kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Tutal, “Ahilik haftası kutlamaları noktasında esnaflarımızı ziyaret ederek kendileri ile hasbihal ettik. Arasta Çarşısı, Seydişehir’imizin en eski çarşısından biridir. Burada asırlardır babadan oğula geçen meslek grupları, ahilik geleneğiyle günümüzde hala yaşıyor. Esnaflarımızın her zaman yanındayız. Esnaflarımızı temsil eden başkanlarımızla birlik ve beraberlik içerisinde esnaflarımızı ziyaret ederek haftalarını kutluyoruz. Bu birlikteliğe vesile olanlara teşekkür ediyorum. Bugün haftasını kutladığımız Ahilik bizi bugünlere getiren, Anadolu’yu bizlere yurt kılan, bundan sonra da var edecek olan ahlak ve tabiattır. Bu coğrafyada yaşamak için ecdadımız çok bedeller ödedi. Bu kadim kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Ne kadar çok hizmet edersek ve devamını getirebilirsek bu kültürümüz ilelebet yaşar” şeklinde konuştu.

2023 yılı Konya Ahisi seçilen Ali Nergiz; “mesleğime 1970 yılında babamın yanında çıraklık yaparak başladım. 1979 yılında Arasta Çarşısındaki ustalarımdan şet alarak bu mesleği usta olarak yapmaya başladım. Yıllardır bu mesleği yapıyorum. Ustalarımdan aldığım terbiye ile işimin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Yılın Konya Ahisi seçilmem dolayısıyla beni bu şekilde onurlandıran Başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Gelen müşterimin elinize sağlık, çok güzel olmuş demesi benim en büyük mutluluğum. Sağlığım el verdiği müddetçe demir dövmeye devam edeceğim” şeklinde konuştu.