Roubini'den merkez bankalarına faiz uyarısı

2008 küresel ekonomik krizini öngören ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve İngiltere Merkez Bankası'na (BOE) faiz artırımlarını sürdürmeleri gerektiğini söyledi. Roubini, Avrupa'da enflasyonun yüksek, büyümenin ise düşük olduğunu belirterek, 'stagflasyon' riskine dikkat çekti.

Roubini'den merkez bankalarına faiz uyarısı

 

Roubini, Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada, AMB ve BOE’nin Fed’e göre daha zor bir durumda olduğunu, çünkü Avrupa’da fiyatların hızla arttığını ve ekonomik aktivitenin daraldığını ifade etti. Roubini, petrol fiyatlarındaki son artışın enflasyonu daha da yükselteceğini ve bu nedenle AMB ve BOE’nin faizleri indirmek yerine artırmaya devam etmesi gerektiğini savundu.

Roubini, BOE’nin faizleri yüzde 5.75’e kadar yükseltmesi gerektiğini öne sürdü. Roubini, ABD ekonomisinin ise daha güçlü bir konumda olduğunu ancak piyasaların Fed’in faiz indireceği beklentisinin yanlış olduğunu söyledi. Roubini, Fed’in faizleri daha da artırabileceğini ve ilk indirimlerin 2024 yılının ortasına doğru gerçekleşebileceğini belirtti.

Roubini, ABD hisse senetlerinin de yılın geri kalanında düşeceğini tahmin etti. Roubini, küresel ekonomik durumu göz önüne alındığında, ABD hisse senetlerinde yüzde 10’luk bir düşüşün mümkün olduğunu ve diğer piyasaların daha da kötü olacağını söyledi.

kaynak:bloomberg