Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankaların mevduat faizleri ne kadar? KKM'de kalmak mantıklı mı?

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30 seviyesine çıkarmasıyla birlikte, bankalar da mevduat faizlerini güncelledi. Pek çok banka, müşteri çekebilmek için mevduat faizlerini artırdı. Ancak yüksek faiz ortamında yatırım yapmak iktisada göre çok beklenmez. Peki bankalar ne kadar faiz veriyor? KKM'de kalmak mantıklı mı? İşte detaylar…

Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası bankaların mevduat faizleri ne kadar? KKM'de kalmak mantıklı mı?

Merkez Bankası, iki şahin artışla beraber politika faizini yüzde 30 seviyesine çıkardı. Bu hamle, bankaların daha fazla kar edebilmesi ve Merkez Bankası’na koyduğu likiditenin daha fazla nemalanmasına yol açtı. Ayrıca bankaların piyasaya ve reel sektöre daha fazla kredi vermesi de bekleniyor.

KKM MİLADINI TAMAMLADI

Öte yandan, KKM 2020 yılı Aralık ayında geldiğinde o günün şartlarında pek çok iş gördü. Ancak şu anda KKM devletin yetkililerinin söylediği gibi artık miladını tamamladı ve KKM’den çıkış öngörülecek. KKM’de biriken 120 milyar dolarlık tutar var. Bu para nereye gidecek? BES’e mi, mevduata mı yoksa borsaya mı gidecek?

Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Şu anda Merkez Bankası’nın faiz artırması ile birlikte bankalar müşterilerini KKM’den çıkarıp TL mevduata yönlendiriyor. TL mevduatı şu anda yüzde 50’ler seviyesinde. Hep bahsetmiştik faizlerin yüksek olması yatırım ortamını bitirir. Şu anda yüksek faiz ortamında yatırım yapmak iktisada göre çok beklenmez. İnsanlar burada paralarını mevduat faizine koyarak faiz geliri elde ederler.”

BANKALAR NE KADAR FAİZ VERİYOR?

Bankaların vermiş olduğu faiz oranları yüzde 50’ler seviyesinde. Ancak KKM’niz varsa ve yeniliyorsanız burada yüzde 25 faiz ile devam ettiriyorsunuz. Yani doların yükselceği öngörülürse KKM hala cazip. Ancak doların yükselmesi mümkün gözükmüyor.
kaynak:milliyet