Konya Ovası'nda kaçak kuyu tehlikesi: Yer altı su kaynakları tükeniyor

Konya Ovası'nda tarımsal sulama için açılan kaçak kuyular, yer altı su kaynaklarını tehdit ediyor. Ovada 92 bin kuyunun 62 bini ruhsatsız olarak çalışıyor. Bu durum, ovadaki obruk sayısını artırıyor ve ekim alanlarını azaltıyor.

Konya Ovası'nda kaçak kuyu tehlikesi: Yer altı su kaynakları tükeniyor

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanının 609 bin hektarında sulu tarım yapılıyor. Ancak ovada son yıllarda yağış miktarında azalma ve sıcaklık artışı yaşanıyor. Bu da yer altı su seviyesinin düşmesine neden oluyor.

Konya Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Dr. Güler Göçmez, ovada yer altı su seviyesinin gittikçe azaldığını ve bunun en büyük nedenlerinden birinin de kaçak sulama kuyularının olduğunu söyledi. Göçmez, “Konya kapalı havzasındaki yüzey ve yer altı suyunun yüzde 80’i tarımda kullanılmaktadır. Son yıllarda kaçak kuyuların gittikçe çoğalması, fazla su isteyen bitkilerin, mısır, ayçiçeği ve yonca gibi bitkilerin sürekli dikilmesi, bu bitkilere teşvik verilmesi, kaçak kuyuların önüne geçilmemesi nedeniyle yer altı su seviyesi gittikçe düşmektedir” dedi.

Göçmez, ovada 6 aylık dönemde yaptıkları incelemede 50 metreye kadar düşüşün olduğunu gözlemlediklerini ifade etti. Göçmez, “Son 10 yıldan itibaren kaçak kuyuların artması yer altı su seviyelerinde ciddi düşüşlere neden oldu. Konya havzadaki ürün deseninin değişmesine bağlı olarak yer altı su seviyesi yıllık 5-10 metre arasındaki düşüşler görülmektedir” diye konuştu.

Göçmez, ovada 62 bin kaçak kuyunun bulunduğunu belirterek, “Kaçak kuyuların bir an evvel önlenmesi gerekiyor. Devlet Su İşleri verilerine göre Konya Ovası’nda 576 tane belediyeye ait kuyu var. Devlet Su İşleri’nin 6 bin 551 sondaj kuyusu var. Belgeli kuyu sayısı toplam 23 bin 605, kaçak kuyu sayısı 62 bin 122. Kaçak kuyular, belgeli kuyuların 2 katı. Toplam Konya Ovası’nda 92 bin kuyu var. Bunun 62 bini ruhsatsız kuyular” dedi.

kaynak:ntv