Konya'da İsrail Protestosu: Dünya Belediyeler Birliği Toplantısından Çıkış

Konya'da düzenlenen Dünya Belediyeler Birliği toplantısında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını savunan bir yetkiliye tepki gösterildi. Toplantıya online olarak katılan İsrail Yerel Yönetimler Birliği Dışişleri Dairesi Başkanı Shiri Steinhardt Sela, kendilerini savunma hakkı kapsamında hareket ettiklerini iddia etti. Bu sözler üzerine Dünya Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, salondan ayrılarak İsrail'i protesto etti. Salonda bulunan diğer katılımcılar da Altay'a destek vererek toplantıyı terk ettiler.

Konya'da İsrail Protestosu: Dünya Belediyeler Birliği Toplantısından Çıkış

Dünya Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 25 Ekim 2023 Salı günü Konya’da düzenlenen UCLG Dünya Konseyi Ana Tüzük Komitesi toplantısında Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Altay, İsrail’in Filistin’e yönelik gerçekleştirdiği katliamları kınayarak, dünya belediyelerine vicdanlı davranmaları çağrısında bulundu. 1947 öncesi Filistin haritasını göstererek, İsrail’in işgal ettiği toprakların boyutuna dikkat çeken Altay, “Hiçbir insani hakka erişimi olmayan insanların suyunu kesiyorsunuz, elektriğini kesiyorsunuz, hastaneleri ve okulları bombalıyorsunuz. Hiçbir sivil ayırımı yapmadan uçakla ve topla adeta çocukları katlediyorsunuz. Biz buna mı ses çıkarmayacağız? Yarın bundan utanmayacak mıyız?” dedi.

Altay, Gazze’ye İsrail tarafından 19 gündür su verilmediğini ve insani yardımın ulaşmasına engel olunduğunu kaydederek, “Gazze’de binlerce çocuk, o çocukların anneleri binlerce ton bomba altında öldürülüyor. Buna mı sessiz kalacağız? Yapılan hiçbir şey insanların toplu cezalandırılmasını gerektirmez. Bu kadar baskı, bu kadar zulüm Orta Doğu’ya asla barış getirmez. İnsanlar ne yaparlarsa yapsınlar, etrafını kapatıp, tecrit edip, suyunu, elektriğini keserek, hastanelerini bombalayamazsınız. Çocukları öldüremezsiniz. Buna hiç kimsenin hakkı yok. Lütfen size dayatılanla değil, medyanın size gösterdiğiyle değil, vicdanınızla hareket edin” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda Altay, Filistin halkının haklı mücadelesine destek vermeye devam edeceklerini belirterek, “Filistin’in başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet olarak tanınması için çalışacağız. Dünya Belediyeler Birliği olarak bu konuda kararlıyız” dedi.