Kara Kuvvetleri Marşı'nın bestecisi Halil Çolakoğlu vefat etti!

Armoni Mızıkası Bandosu'nun 16. Bando Şefi ve Kara Kuvvetleri Marşı'nın bestecisi Halil Çolakoğlu'nun vefat ettiği öğrenildi.

Kara Kuvvetleri Marşı'nın bestecisi Halil Çolakoğlu vefat etti!

Acı haberi ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, bugünkü yazısında duyurdu. Kara Kuvvetleri Marşı’nın bestecisi Kıdemli Albay Halil Çolakoğlu’nun, 87 yaşında hayatını kaybettiğini duyuran ve cenaze bilgilerini de paylaşan Akay, “30 Ağustos Zaferi Bayramı konserlerinde dinlediğimiz, Kara Kuvvetleri Marşı’nın bestecisi, bandoculuğunun son kuşak bestecilerinden Kıdemli Albay Halil Çolakoğlu’nu, maalesef dün 1 Ekim 2023 tarihinde 87 yaşında kaybettik. Yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan askeri bandolarda bando komutanlığı ve bando şefliği görevlerinde bulunan Çolakoğlu’nun, Kıbrıs Zaferi Marşı ve Mehmetçik Marşı gibi çok sayıda bilinen marşlarda besteci olarak imzası vardır. Cenazesi, 3 Ekim 2023 tarihinde, Ataköy 5. Kısım Camii’nde ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazı sonrası, Yeni Ayazağa Mezarlığı’nda defnedilecektir. Mekânı cennet olsun inşallah.” ifadelerini kullandı.

Halil Çolakoğlu Kimdir?

1936 yılının Şubat ayında Erdek’te dünyaya gelen Halil Çolakoğlu, uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetleri askeri bandolarında bando komutanı ve bando şefliği görevlerinde bulundu. 1952 yılında Ankara’da bulunan Askeri Mızıka Okulu’nun orta kısmını kazandı ve Hikmet Şimşek başta olmak üzere, çok sayıda önemli hocalardan müzik dersleri aldı. Daha sonra Ankara Devlet Konservatuvarı Nefesli Çalgılar Yüksek Bölümü’nü kazanan ve 1976 yılında mezun olan sanatçı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 32 yıl boyunca görev yaptığı bandolarda birçok resmi askeri törenler ve çoğunlukla milli bayramlarda halk konserleri icra etti. Bando kıdemli albay rütbesiyle emekli olan Halil Çolakoğlu, Mızıka-i Hümayun geleneğinin devamı olan Armoni Mızıkası Bandosu’nun kuruluşundan itibaren 163 yıllık tarihinde, 16. Bando Şefi olarak tarihe geçti. Çolakoğlu, meslek hayatı boyunca özellikle askeri müzik alanında askeri bandolar için marş formunda eserler ve okul marşları olmak üzere toplam 44 eser besteledi.