İsrail'in Gazze'ye saldırıları ekonomiyi çökertti: Fabrikalar durdu, iletişim kesildi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 12 gündür devam ediyor. Saldırılarda binlerce kişi hayatını kaybederken, bölgenin sanayi ve iletişim altyapısı da büyük zarar gördü. Gazze'deki 50 bin ticari kuruluşun yüzde 60'ı faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları ekonomiyi çökertti: Fabrikalar durdu, iletişim kesildi

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Useyli, İsrail’in Gazze’deki ekonomik hayatı tamamen yok etmeye çalıştığını söyledi. Useyli, Gazze Şeridi’ndeki askeri saldırılarda tarihinde benzeri görülmemiş kayıpların yaşandığını ifade etti. Useyli’ye göre, Gazze’de toplam 3 bine yakın fabrika bulunuyor, bunların 2 bini İsrail saldırılarından önce faaliyetteydi, geri kalan bini ise yıllardır hizmete veremiyor. Faaliyette olan fabrikaların ise hammadde, elektrik enerjisi ve ihracat kısıtlamaları nedeniyle üretim kapasiteleri yüzde 30’u geçmiyor.

İsrail’in saldırıları nedeniyle Gazze’de yaşanan insani kriz de derinleşiyor. Bölgedeki 2,2 milyon sakinin yiyecek, yakıt, elektrik ve suyu tükeniyor. Filistin Sağlık Bakanlığı’na göre saldırılarda 260’ı çocuk olmak üzere 900 kişi hayatını kaybetti.