Fed faiz kararını açıkladı

Faiz oranlarını yüzde 5,50'de sabit tutan Fed, enflasyonla mücadele için bu yıl bir faiz artışı daha yapabileceğini işaret etti. Fed Başkanı Powell, enflasyonun hala hedefin çok üzerinde olduğunu ve düşürmek için uzun bir yol olduğunu söyledi.

Fed faiz kararını açıkladı

 

Fed faiz kararını açıkladı. Faiz oranlarını yüzde 5,50’de sabit tutan Fed, enflasyonla mücadele için bu yıl bir faiz artışı daha yapabileceğini işaret etti. Fed Başkanı Powell, enflasyonun hala hedefin çok üzerinde olduğunu ve düşürmek için uzun bir yol olduğunu söyledi.

ABD Merkez Bankası Fed, bugün sona eren iki günlük toplantısının ardından faiz kararını duyurdu. Fed, politika faiz aralığını yüzde 5,25-5,50’de tutma kararını oybirliğiyle aldı. Bu kararla Fed, faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesinde sabit tutmuş oldu.

Fed’in faiz kararı, petrol fiyatlarının 100 dolar seviyesine yaklaşması nedeniyle küresel enflasyon endişelerinin arttığı bir dönemde geldi. Fed, enflasyonun yüksek olmaya devam ettiğini ve enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatli olduğunu belirtti. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında, enflasyonun hala hedefin çok üzerinde olduğunu ancak biraz yavaşladığını söyledi. Powell, enflasyonu yüzde 2 hedefine getirmek için önümüzdeki uzun bir yol olduğunu ifade etti.

Fed ayrıca ekonomik faaliyetlerin beklenenden daha güçlü olması nedeniyle, yetkililerin çoğunluğunun faiz oranlarını gelecek yıl boyunca mevcut seviyelerine yakın tutmaları gerekeceğini düşündüğünü açıkladı. Fed’in 2023 yılı için büyüme beklentisi yüzde 1’den yüzde 2,1’e, 2024 için yüzde 1,1’den yüzde 15’e, 2025 için yüzde 1.8, 2026 yılı için de yüzde 1,8 olarak revize edildi.

Fed’in faiz beklentisi olarak belirlediği medyan değerlere göre, yetkililer bu yıl için bir faiz artışı daha yapılmasını öngörüyor. Fed’in faiz beklentisi 2023 yıl sonu için yüzde 5,6, 2024 için yüzde 5,1, 2025 yılı için yüzde 3,9, uzun dönem için yüzde 2,5 olarak belirlendi.

Fed’in faiz kararı piyasalarda da etkili oldu. Wall Street endeksleri ilk tepkilerde düşüşe geçerken, ABD tahvil getirileri de geriledi. Dolar endeksi ise hafifçe yükseldi.

kaynak:hürriyet