Emeklilere 5 bin lira ikramiye önerisi Meclis'ten geçti, muhalefetin 30 bin lira talebi reddedildi

Cumhuriyet'in 100. yılında çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ikramiye verilmesini öngören yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Muhalefet partilerinin ikramiyenin 15 bin ve 30 bin lira olarak artırılması yönündeki önergeleri ise Cumhur İttifakı'nın oylarıyla reddedildi. CHP ve SP milletvekilleri, hükümeti emeklileri ayırmakla, siyasi dolandırıcılık yapmakla ve vicdansızlıkla suçladı.

Emeklilere 5 bin lira ikramiye önerisi Meclis'ten geçti, muhalefetin 30 bin lira talebi reddedildi

TBMM Genel Kurulu’nda, Cumhuriyet’in 100. yılında çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ikramiye verilmesini öngören madde, AK Parti ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Maddeye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) Ekim ayında emekli aylığı alanlara dosya bazında bir defaya mahsus 5 bin lira ödenecek. Ödeme, emekli aylığı bağlanma tarihine göre yapılacak.

Muhalefet partileri ise ikramiyenin yetersiz olduğunu ve çalışan emeklilerin de kapsama alınması gerektiğini savundu. CHP milletvekilleri ikramiyenin “15 bin lira” olması yönünde önerge verdi ancak AKP-MHP milletvekilleri tarafından kabul edilmedi.

Önerge üzerinde konuşan CHP’li Veli Ağbaba, şunları söyledi:

“Siz 2 milyon emekliyi ayırıyorsunuz. Büyük bir vicdansızlık, siyasi dolandırıcılık, üçkağıtçılık”

"5 bin lira çalışan emeklilere siyasi üçkağıtçılık. 2 milyona yakın emekli, keyfinden çalışmıyor. Siz 2 milyon emekliyi ayırıyorsunuz. Büyük bir vicdansızlık, siyasi dolandırıcılık. Biz 5 bin lira yerine 15 bin lira ödenmesini istiyoruz.

Eller kalkınca tüm Türkiye görecek. Siz siyasi dolandırıcılıkta ustasınız. Seçimden önce emekliyi ezdirmeyeceğiz diyorsunuz, seçimden sonra unutuyorsunuz. Akbaşoğlu (AKP Grup Başkanvekili) 5 bin lira sizin pantolonunuza, ayakkabınıza yetmez.

Sizin tuzunuz kuru, 2-3 maaş mı alıyorsunuz? Siz 30 bin lira elbise giyiyorsunuz. Emekli senin giydiğin gömleği alamaz. Sizin çevrenizde emekli yok mu, hiç utanmıyor musunuz? Almanya’da emekli 1400 Euro alıyor, Türkiye’de 250 Euro.

Almanya’daki 136 kg et alıyor, Türkiye’deki 23 kilo et alıyor. Emekli ikinci el ceket alıyor. Emekliler pazara hava kararınca gidiyor. Ya çürük meyve ya da fiyat düşünce alıyor."

SP milletvekilleri ise ikramiyenin temmuz ayından başlayarak 6 ay boyunca toplam 30 bin lira olarak ödenmesi yönünde önerge verdi. Bu öneri de Cumhur İttifakı oylarıyla reddedildi

SP Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, şöyle konuştu:

“Bu ekonomik kriz varken, emekli bu maaşla geçinemez. Bir kerelik 5 bin liranın yeterli olmayacağını kabul edelim, bu emeklinin gönlünü kırmayalım. Çalışan emekliye verilmemesi doğru değildir. Bir emekli neden çalışır? Geçinemediği, yetiremediği için çalışır. Bir istisna konulacaksa yüksek maaş alan Bakan, Milletvekiline ikramiye ödenmesin. 5 bin lira yerine 30 bin lira verilsin. Zor şartlar altında yaşayan dul ve yetimlere kesinti olmadan ödeme yapılmalı.”

Emeklilere 5 bin liralık ikramiye ödemesinin ne zaman yapılacağı ise henüz netleşmedi. SGK verilerine göre, 15,5 milyon kişiye emekli aylığı, 4.1 milyon dul ve yetime de ölüm aylığı ödeniyor. Emeklilik ikramiyesinin Kasım ayının ilk yarısında hesaplara yatırılması bekleniyor.

Kaynak:sözcü