Devletten Vatandaşa 270 Milyar Liralık Enerji Desteği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2022 yılında vatandaşların elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar lirasının devlet tarafından karşılandığını açıkladı. Bakan Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 yılı bütçesini sundu.

Devletten Vatandaşa 270 Milyar Liralık Enerji Desteği

 

Bakan Bayraktar, bu bütçenin Türkiye Yüzyılı’nın ilk bütçesi olduğunu hatırlatarak, tabii kaynaklardan hidrokarbon arama ve üretimine, enerji arz güvenliğinden yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına, nükleer enerjiden enerji verimliliğine kadar birçok alanda “Türkiye Yüzyılında Milli Enerji ve Maden Politikası” hedeflerini anlattı.

Bayraktar, 29 Ekim’de Cumhuriyetin 100’üncü yılının büyük bir coşkuyla kutladığını hatırlatarak “Bakanlık olarak milletimizin refah seviyesini yükseltmek ve ülkemizi kalkındırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Şimdi önümüzde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefleri var. Artık Türkiye Yüzyılı’nı enerjinin de yüzyılı yapacak adımları atacağımız yeni bir döneme giriyoruz.” dedi.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin maden çeşitliliği açısından dünyada 8. sırada yer aldığını vurgulayarak, maden ihracatını 10 katına çıkararak 6,5 milyar dolara ulaştırdıklarını ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını söyledi. Ayrıca, bor madeninde küresel rezervin yüzde 73’üne sahip olduklarını ve uluslararası pazar payını yüzde 63’e çıkardıklarını belirtti.

Bakan Bayraktar, doğal gaz konusunda da önemli gelişmeler yaşandığını ifade ederek, 2002 yılında sadece 5 şehirde kullanılan doğal gazı bugün 81 il ve 793 yerleşim yerine götürerek nüfusun yüzde 83’üne doğal gaz kullanım imkânı sunduklarını kaydetti. Ayrıca, Sakarya Gaz Sahasında 710 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfi sonrasında günlük yaklaşık 4 milyon metreküp üretime ulaşıldığını ve bu üretimin 1,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşıladığını bildirdi.

Bakan Bayraktar, Sakarya Gaz sahasından üretilen 6,4 milyar metreküp gazın vatandaşa bedelsiz sunulduğunu söyleyerek “Bu sayede, 2022 yılında vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar lirasını devlet olarak biz karşıladık. Bu, vatandaşlarımıza verdiğimiz en büyük destektir.” dedi.

Bakan Bayraktar, projenin Faz-1 kısmı tamamlandığında üretimin günlük 10 milyon metreküpe, Faz-2 kısmı tamamlandığında ise günlük 40 milyon metreküpe çıkacağını vurgulayarak, Türkiye’nin enerji bağımsızlığına doğru ilerlediğini sözlerine ekledi.