Asgari ücret zammında 3 formül

2024 yılında asgari ücret zammının nasıl belirleneceği merak konusu. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 68'i aşarken, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan emekli ve memur maaşlarına yüzde 38 ile 50 arasında artış yapılacağını duyurdu. Peki asgari ücretliler ne kadar zam alacak?

Asgari ücret zammında 3 formül

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, asgari ücret zammında enflasyon, refah payı ve bölgesel fark gibi üç farklı formülü milliyet.com.tr’ye anlattı
Bayram, Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nde sene sonu enflasyonunun yüzde 68 olarak tahmin edildiğini, ancak kendisinin yüzde 70’ler civarında olacağını öngördüğünü söyledi. Bu durumda asgari ücrete ne kadar zam yapılacağının işçi, işveren ve hükümet arasında görüşüleceğini belirtti.
Bayram, memur ve memur emeklilerine yüzde 50 civarında zam yapılmasının nedeninin toplu sözleşme zammı olduğunu açıkladı. Bu zammın içinde yüzde 9’luk bir refah payı artışı bulunduğunu ifade etti. SSK ve Bağkur emeklilerine ise sadece enflasyon farkının verileceğini, ancak devletin bu konuda bir takdir hakkı kullanabileceğini kaydetti.

Bayram, asgari ücretlilerin de kendilerine bu minvalde bir artış beklediğini, ancak piyasanın dengelerinin de önemli olduğunu vurguladı. İşverenlerin dolar bazında maliyet konusunda sıkıntılı olduğunu, bazı üretimlerin yurt dışına kaydığını hatırlattı. Asgari ücret rakamının işçilik maliyetleri açısından önemli bir yeri olduğunu dile getirdi.

Bayram, Türkiye’nin en ücra köşesinde çalışanın da büyükşehirde çalışanın da aynı asgari ücret üzerinden değerlendirildiğini, ancak büyükşehirlerde asgari ücret rakamının her zaman için farklı olduğunu söyledi. Asgari ücret konuşmalarında bölgesel asgari ücretin değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Eğer bu olursa büyükşehirlerdeki adaletsizliğin ortadan kalkacağını öne sürdü.


Özetle şu anda bir asgari ücretlinin maaşı 11 bin 402 TL seviyesinde. Bayram’a göre asgari ücrete yüzde 40 oranında artış olursa 15 bin 963 TL, yüzde 45 zam olursa 16 bin 533 TL, yüzde 50 oranında artış olursa 17 bin 103 TL seviyesine gelecek. Ancak asgari ücret zammının enflasyon, refah payı ve bölgesel fark gibi üç farklı formüle göre belirleneceğini de unutmamak gerekiyor.