Asgari ücret zammı için geri sayım başladı!

Yeni yıla girerken milyonlarca çalışan ve emekli için zam oranları merak konusu oldu. Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı henüz belli değil. İşte asgari ücret zammına ilişkin son gelişmeler…

Asgari ücret zammı için geri sayım başladı!

Asgari ücret zammı, özel sektörde asgari ücrete çalışan milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Asgari ücret belirlenirken her yıl olduğu gibi yeni yılda da Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir araya gelecek. Asgari ücret komisyonu işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilciyle toplanacak. Yapılacak görüşmelere ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliği yapacak.

Normal şartlarda asgari ücret her yıl yeniden belirleniyordu. Ancak enflasyonla mücadele kapsamında geçtiğimiz Temmuz ayında ara zam yapıldı ve asgari ücret 11 bin 402 liraya çevrildi. 2023 yılının başında ise asgari ücret 8 bin 506 lira olarak belirlenmişti. Alınan bu karar ile beraber ara zam oranı ise %34 olmuştu.

Yeni yıla 2 ay kala ise gözler yeni zam oranlarına çevrildi. Son olarak memur maaşlarına yapılan seyyanen 8077 lira zam ve emekli maaşlarının %25 artmasının ardından yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için beklentiler giderek arttı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonomik konularda atılacak adımlar için görüşmeler yapıyor. Henüz zam oranlarına ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor. İşveren, işçi sendikaları görüşmelerinin ardından asgari ücrete ilişkin beklentiler ortaya çıkacak ve değerlendirmeler yapılacak. Hükümetin kararının ardından ise 2024 yılında uygulanacak Asgari ücret belli olacak.

 

kaynak:hürriyet