Almanya'da ekonomik güven beşinci ayda da düştü

Almanya'da iş dünyasının ekonomiye güveni eylül ayında da kötüleşerek beşinci ay üst üste geriledi. Alman ekonomisi, artan faiz oranları, zayıf küresel ekonomi ve yüksek enflasyon nedeniyle üç çeyrektir büyüme kaydedemiyor.

Almanya'da ekonomik güven beşinci ayda da düştü

Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO), eylül ayına ilişkin iş anketi sonuçlarını açıkladı. Yaklaşık 9 bin firmanın katıldığı ankete göre, IFO İş Ortamı Güven Endeksi 85,8’den 85,7 puana indi. Piyasa beklentisi endeksin 85,2 puana gerilemesiydi.

IFO Başkanı Clemens Fuest, yaptığı açıklamada, “Alman ekonomisinde havanın bulutlu olduğunu” söyledi ve “Alman ekonomisi yerinde sayıyor.” dedi.

Ankette, imalat sektörünün geleceğine yönelik beklentilerin kötüleştiği de belirtildi. IFO Beklentiler Endeksi 82,7’den 82,9 puana yükselirken, Mevcut Durum Endeksi 89’dan 88,7 puana geriledi.

Almanya, artan faiz oranları, zayıf küresel ekonomi ve yüksek enflasyon nedeniyle üst üste üç çeyrektir büyüyemedi. Ekonomi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,4 ve yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 küçülürken, yılın ikinci çeyreğinde büyüme gösteremedi.

Bu yıl için Alman ekonomisinde Ifo yüzde 0,4, Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) ise yüzde 0,5 daralma bekliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre ise Almanya, bu yıl küçülmesi beklenen tek G7 ülkesi olacak.

 

kaynak:ntv