125 cc motosikletler yönetmeliği yıl bitmeden yayımlanacak

125 cc ve 11 KW'tı geçmeyen hafif güçteki motosikletlerin B sınıfı ehliyete sahip kişilerce kullanılabilmesi için yapılacak yönetmelik düzenlemesinin bu yıl içerisinde yayımlanması planlanıyor.

125 cc motosikletler yönetmeliği yıl bitmeden yayımlanacak

125 cc ve 11 KW’tı geçmeyen hafif güçteki motosikletlerin B sınıfı ehliyete sahip kişilerce kullanılması çalışmasının tamamlanmak üzere. Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında sürücülerin alacağı eğitim konusu görüşmeleri devam ediyor. Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile getirilecek yönetmeliğin en geç 2023 yılı içerisinde yayımlanması planlanıyor.

Elips Haber’den Selim Ercan’ın haberine göre, B sınıfı ehliyete sahip sürücüler herhangi bir sürücü kursundan “motosiklet sürüş eğitimi” alacak. Eğitim sınav şeklinde değil “eğitim alındı” şeklinde olacak. Eğitim alan kişinin sürücü belgesi otomatik olarak akredite olacak.

Sürücüler, sürücü belgelerinin değiştirilmesine gerek kalmadan 125 cc’ye kadar olan motosikletleri herhangi başka bir işleme gerek kalmadan kullanabilecek. Uygulamada yaş sınırı bulunacak ancak henüz belirli olmayan yaş sınırını Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü belirleyecek.

Yönetmeliğe dair detaylar ise şöyle: B sınıfı ehliyete sahip sürücüler herhangi bir sürücü kursundan ‘motosiklet sürüş eğitimi’ alarak sürücü belgesini değiştirmesine gerek kalmadan 125 cc’ye kadar olan motosikletleri herhangi başka bir işleme gerek kalmadan kullanabilecek. Eğitim alan kişinin sürücü belgesi otomatik olarak akredite olacak. Ticari bir kuruluşa kayıtlı olan sürücüler, bu düzenlemeden yararlanamayacak. uygulama Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile yürürlüğe gireceğinden, düzenleme yayınlanmadan bu araçları kullananlara cezai işlem uygulanacak.