Zorunlu trafik sigortasında yeni düzenlemeler başlıyor

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), zorunlu trafik sigortası için hazırlanan iş planının ilk bölümünü devreye almaya karar verdi. 1 Mayıs'ta başlaması planlanan bu yeni düzenlemelerle birlikte, basamak sisteminden aylık artış oranına kadar birçok değişiklik uygulamaya girecek.

Zorunlu trafik sigortasında yeni düzenlemeler başlıyor

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

SEDDK'nın açıklamasına göre, trafik sigortasında yapısal sorunların çözümü ve sürdürülebilir fiyatlama amacıyla hazırlanan yol haritasının ilk adımı atıldı. Bu kapsamda, trafiğe kayıtlı tüm araçlar için zorunlu olan trafik sigortasında önemli değişiklikler yapıldı.

Değişiklikle birlikte, 9 basamaklı bir sistem uygulanacak. İyi sürücüler ödüllendirilirken, kötü sürücüler daha fazla prim ödeyerek cezalandırılacak. 0. basamaktaki çok riskli sürücüler ve 7. basamaktaki sürücüler ile 5 yıldır kaza yapmayan iyi sürücülerin 8. basamağa geçişi sağlanacak. Bu sistem, hem daha hakkaniyetli bir uygulamaya geçilmesini hem de sürücü davranışlarının disipline edilerek trafik kazalarının azaltılmasını amaçlamaktadır. Yeni düzenleme, 1 Mayıs'ta uygulamaya girecek.

AYLIK ARTIŞ ORANLARINDA İNDİRİM

Dinamik basamak sistemi hayata geçirildiğinde, hasar/prim oranlarında revizyonlar yapılacak ve azami primlerdeki aylık artış oranı yüzde 4,75'ten yüzde 2'ye düşürülerek, hükümetin enflasyonla mücadelesine katkı sağlanacaktır.

Hasarlı araç onarımında, yerli ve milli üretim vizyonu doğrultusunda orijinale eş değerliği belgelendirilmiş parçaların kullanımı teşvik edilecek. Eş değer parça kullanımıyla hasar maliyetlerinde yaşanacak düşüş tarifeye yansıtılacak ve baz tarifede indirim yapılacaktır. Türkiye'nin otomobili Togg ve diğer yüzde 100 elektrikli araç sahiplerine, zorunlu trafik sigortası fiyatlamasında yüzde 10 prim indirimi uygulanarak pozitif ayrışma sağlanacak.

Zorunlu trafik sigortası ödemelerinde kolaylık sağlamak için, en az 6 taksit imkanı getirilecek. Taksitle ödeme durumunda, sigorta şirketlerinin sigortalılara sunulan ek teminat yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarılacaktır. İptal edilen poliçelerde ise asgari acente komisyonu 32 TL'den 200 TL'ye yükseltilecek.

1 Mayıs 2023 ve sonrasında başlayan poliçelerde, basamak sisteminden aylık artış oranına kadar birçok değişiklik uygulanacaktır. Bu değişikliklerle, zorunlu trafik sigortası alanında daha hakkaniyetli ve sürdürülebilir bir yapı oluşturulması hedeflenmektedir.