Yeni bozuk para: 2.5 TL

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 34 yıl aradan sonra 2.5 TL'lik madeni parayı yeniden piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından paraların kısa sürede basılması ve tedavüle girmesi bekleniyor.

Yeni bozuk para: 2.5 TL

Bozuk para sorunu çözülecek

Piyasada yaşanan bozuk para sorununu çözmek ve 1 TL’lik madeni paraların üzerindeki baskıyı azaltmak için 2.5 TL’lik madeni paranın basılmasına karar verildi. Darphane yetkilileri, 2.5 TL’lik madeni paranın 1 TL’lik madeni para ile aynı maliyette basılacağını, böylece hem tasarruf sağlanacağını hem de bozuk para açığının kapatılacağını belirtti.

Maliyet düşürüldü

Darphane yetkilileri, 1 TL’lik madeni paranın maliyetini düşürmek için gramajını ve alaşımındaki nikel oranını azalttıklarını söyledi. Pandemi döneminde emtia fiyatlarının yükselmesiyle 1 TL’nin maliyetinin 2.7 liraya kadar çıktığını, ancak fiyatların düşmesi ve kur artışıyla maliyetin şu anda 2.3 lira olduğunu ifade etti.

Tasarım hatıra niteliğinde

2.5 TL’lik madeni paraların tasarımında ise Atatürk’ün kalpaklı fotoğrafının rölyefi kullanılacağı düşünülüyor. Bu rölyef, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına özel olarak hatıra niteliğinde basılan 5 TL’de de yer almıştı.

34 yıl sonra geri dönüyor

2.5 TL’lik madeni paralar, en son 1989 yılında tedavülden kaldırılmıştı. O tarihten bu yana piyasada sadece 1, 5, 10, 25 ve 50 kuruşluk madeni paralar bulunuyor.