Ömer Mustafa Soyer

Birlikte Varız!

Ömer Mustafa Soyer

Yardımlaşma ve dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliriz. Fakat son zamanlarda bu konuda bir çoğumuz umutsuzduk. Gençler büyüklerinden umutsuz, eski topraklar ‘Z Kuşağı’ diye tabir edilen yeni nesilden umutsuz birbirimizi anlamadan yaşayıp gidiyorduk.

Atalarımızın dediği gibi bir musibet bin nasihatten iyidir. Olmasaydı iyiydi ama oldu. Asrın felaketi ile karşı karşıya kaldık. Bundan sonra yapmamız gereken, birlik beraberliğimizi sürdürmek, yaraları hızla sarmak.

Gerek ilimizde gerçekleşen yardım faaliyetleri gerek afet bölgesinde gerçekleşen faaliyetlerin birçoğuna şahit oldum. Her gün bir şey öğrendim bazen 5 yaşında bir çocuk hocam oldu, bazen 70 yaşında bir amca.

Herkes yağmacılardan bahsetti ama bizim milletimizin geninde yok, insanlar çocuklarının açlığı konusunda bazı şeylere mecbur kalmış olabilir. Ben karşılaştığım bir olayı anlatıyım size, bir gün otogardayım gelen afetzedeleri karşılıyorum. 5 yaşında bir çocuk otobüsten indi önünde diz çöktüm canım hoş geldiniz dedim çikolata uzattım aldığım cevap büyük bir ders oldu. Kendi küçük yüreği kocaman yavrum hoş bulduk dedi ve ben aç değilim başkasına ver abi dedi.

Bozkırlı Terzi Mehmet Amcanın yaptığını duymuşsunuzdur. 60 yıllık usta, KOMEK’te gönüllü olarak uyku tulumu dikildiğini duyunca, faydam dokunur diyerek yardıma koşmuş. Geçmişte cepheye mermi taşıyan teyzeler bugün çadır diktiler, herkes seferber oldu.

Şu anda net hatırlayamıyorum ama afetin ilk günleri vatandaşların organize ettiği toplama noktalarından birinde, yardımları götürecek olan tırın önünde iki vatandaş arasında hararetli bir tartışma var. Hemen gittim yanlarına birisi almam diyor, gideri alacaksın diyor. Almam diyen kişi tırın şoförüymüş diğeri de yardım sever bir vatandaş tırın yakıtına katkı sağlamak istiyor. Hayırda yarışın ayetinin karşılığına bizzat şahit olmuş oldum. Allah böyle insanların sayısını arttırsın.

Tır demişken, aslında önemini bilmediğimiz birçok şeyinde önemini anlamış olduk. Afetin ilk günleri bir yandan da hava muhalefeti ile mücadele etmemiz gerekti. Fransız bir gazetecinin dediği gibi ‘Tırlar yollarda sanki freni yokmuş gibi uçarak gidiyordu, Türkler çıldırmış olmalı’ gidilmez denen yolları giden şoförlerimiz var bizim.

Konya Valisi Vahdettin Özkan ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay beraberlerindeki ekiplerle ilk gün afet bölgesine ulaştılar. Yaraları sarmaya destek olmaya çalıştılar. Arada 500 km’den fazla mesafe olmasına rağmen Başkan Altay’ı bir Konya’da gördük bir Hatay’da. Şehrin yöneticisinden, vatandaşına 7’den 70’e tüm fertleri insan üstü bir çaba ile ellerinden gelenin fazlasını yaptı.

                Pirimiz Hz. Mevlana’nın dediği gibi ‘’Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.’’ Biz biliriz ki aldığın değil verdiğin senindir. Vermekle eksilmeyiz, sayamadığım daha nice kahramanlar var. Birlik, beraberliğimizle dünyaya örnek olduğumuzu düşünüyorum. Bu birlik, beraberliğin, dostlukların, dayanışma ve yardımlaşmanın yüreklerde olması dileklerimle... Başımız sağ olsun.

Bu vesile ile Afete maruz kalan yurttaşlarımızın normal hayatlarına dönme konusunda katkı sağlayan, sağlıkçı, afadcı, umkeci, asker, polis, STK’lar, sivil ve devlet erkanına güçlü bir devlet olduğumuzu gösterme adına, yaptıkları katkıyı taktirle karşılıyor bu ülkenin yurttaşı olduğum için gurur duyuyorum. Ölenlerimize rahmet kalanlarımıza da sağlık diliyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları