Gıda endüstrisi hem ülke ekonomisi hem de insanımızın yeterli gıdaya erişimi bakımından, gıda güvenliği ise gıda endüstrisinin sürdürülebilirliği, beslenme ve tüketici sağlığı açısından önem arz etmektedir.
Gıda güvenliğinin sağlanmasında bir araç olan gıda denetimleri; işletmelerin gıda güvenliği sistemlerini değerlendirmeyi, gıda güvenliği ve kalite standartlarına ilişkin sertifikaları kontrol etmeyi amaçlar. Ayrıca gıda denetimleri, gıda işletmelerindeki işleyiş ve prosesi gözden geçirmek, yasal uygunluğu takip etmek, tüketicilerin kaliteli, güvenilir gıda ulaşmasını sağlamak amacıyla belli aralıklarla yapılır. Son yıllarda tüketicilerin, gıda güvenliği ve kalite konularına duyarlılıklarının artması özellikle gıda sektöründe yaşanan olumsuz tecrübeler kamunun bu konuda daha hassas olması zorunluluğuna ortaya çıkarmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığı, sağlığı tehlikeye atabilecek şekilde taklit ve tağşiş yapılan gıdaların listesini yayımladı. Bakanlık, 56 farklı üründe bozulma ve uygunsuzluk tespit ederken, 463 ürünün ise taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşti. Gıdalarda tekstil boyası kullanımı ve ilaç etken maddesi gibi uygunsuzluklar tespit edildi.
Yönetmeliğe uygun üretim yapmayan firmaların isim listesi bakanlık internet sitesinden yayınlandı.
Yayınlanan listeyi incelediğinizde Akşehir’de bir firma sağlığı tehlikeye düşürecek madde kullanmaktan listeye girmiş, taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesinde on bir ürün sekiz firma var. Anadolu’nun en büyük sanayi şehirlerinden biri olan Konya’da tarım ve hayvancılık sektörüne paralel olarak gelişen büyüyen gıda endüstrisi içinde tüm firmalar gıda kodeksine uygun üretim yapıyorsa onları tebrik etmek isterim.
Listeye bakıldığında küçük ölçekli firmalar var bir firma zeytinyağına farklı yağlar koymuş, bir diğer firma yağlı eritme peyniri içine kimyasal koymuş, diğerleri lahmacun, kokoreç, köfte gibi ayaküstü yiyecek sektörü.
İşini iyi yapabilen aşk olsun bu üretici olur, denetleyici olur hak edenin hakkını teslim etmek lazım. Fakat incelemeye tabi tutulan firmalara bakınca sanki bu işte bir sıkıntı var dememek elde değil.
Bu kontroller vatandaşın şikayetine göre mi yapılıyor, yoksa belli aralıklarda habersiz baskınlarla mı yapılıyor. Saymış olduğum sektörlerin dışındakiler işlerini hakkıyla mı yapıyor. Mesela unlu mamul üreticileri, şekerli gıda üreticileri, salam sucuk gibi işlenmiş et üreticileri. Daha büyüklerine çıkalım fabrikalar nasıl üretim yapıyor.
Vatandaş zor koşullarda hayat mücadelesi veriyor doğal olarak ucuzu arıyor vatandaşın bu zaafından istifade ederek sağlığı tehlikeye sokacak ürünleri çok para kazanma hırsı ile piyasaya sürenler halkı kandıranlar bu işin hesabını Allah katında vereceğinizi unutmayın.
Tarım İl Müdürlüğü arkasında defalarca tanık oldum mesai bitiminde personelin gofret, çiçek yağı, süt gibi ürünlerle araçlarına gitmeleri denetimlerin üzerine gölge düşürse de iyi tarafından bakarak yemediğimizi yedirmeyiz mantığında olabilir. Her neyse her kesin görev bilinci vebali kendine.
Konya’da üretim yapan yüzlerce perakende sektörüne hizmet veren küçük ve orta ölçekli firma, onlarca fabrika bence tam denetlenmiyor. Ama derseniz ki biz işimizi layığıyla yapıyoruz biz liyakat ehli insanlarız eyvallah doğrudur o zaman Konyalı firmaları tebrik ediyorum. Ama soru işareti kalkmadı bilesiniz.