Türkiye'yi heyecanlandıran haber: gerçekleşirse vatandaşlar uygun fiyata araç sahibi olacak

Çin'in en büyük otomotiv üreticilerinden Chery, Avrupa pazarlarına açılma stratejisi kapsamında iki yeni fabrika kurmayı planlıyor. Bu fabrikalardan birinin İngiltere'de, diğerinin ise Türkiye'de olabileceği belirtiliyor.

Türkiye'yi heyecanlandıran haber: gerçekleşirse vatandaşlar uygun fiyata araç sahibi olacak

 

Chery, 2024-25 döneminde Avrupa’da 15 yeni tamamen elektrikli araç piyasaya sürmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, sağdan direksiyonlu araçların üretileceği İngiltere merkezli bir tesis kurmayı düşünüyor. Chery’nin İngiltere yöneticisi Victor Zhang, bu fabrikanın İngiltere’nin otomotiv endüstrisine katkı sağlayacağını ve Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmasının da avantajlarını kullanacaklarını söyledi.

Chery’nin Avrupa genelinde ikinci bir fabrika daha kurarak gümrük vergisiz tedarik sağlamayı amaçladığı açıklandı. Bu yeni fabrika, İngiltere dışındaki tüm Avrupa ve bölge ülkelerine ihracat gerçekleştirmek üzere planlanıyor. Chery, bu fabrika için Türkiye ile resmi görüşmeler yaptığını duyurdu. Chery Group Yönetim Kurulu Başkanı Yin Tongyue, “Türkiye için büyük planlarımız var. Üretimi burada yapıp Avrupa’ya satmayı düşünüyoruz. Biz ‘Çin’de Çin için’ sloganını kullanırız. Belki bir gün ‘Türkiye’de Türkiye ve Avrupa için’ diyebiliriz” dedi.

Chery, 2023 yılında 1 milyona yakın otomobil ihraç ederek büyük bir başarı elde etti. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 80’den fazla ülkeye ihracat yapan Chery, Çin’in en büyük otomobil ihracatçısı oldu. Chery’nin Türkiye’de üretim yapması durumunda gümrük vergisi ödenmeyecek. Bununla birlikte otomobiller daha ucuz fiyatla satılacak.

Chery, Avrupa pazarlarına açılma planları doğrultusunda iki yeni fabrika kurma hazırlığında. Bu fabrikalardan birinin İngiltere’de, diğerinin ise Türkiye’de olması bekleniyor. Chery, Türkiye ile yatırım konusunda görüşmelerini sürdürüyor. Chery’nin Türkiye’de üretim yapması hem Türkiye hem de Avrupa pazarları için faydalı olacak.