TBMM yeni yasama yılına hazır

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28. dönemin ikinci yasama yılına Pazar günü başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açış konuşmasıyla başlayacak olan Meclis'in yeni yasama yılında yeni anayasa, içtüzük değişikliği, ekonomi ve deprem yasaları gibi önemli gündem maddeleri olacak.

TBMM yeni yasama yılına hazır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 14.00’te toplanacak olan Genel Kurul’da iç ve dış siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin kapsamlı bir konuşma yapacak. Erdoğan’ın seçimlerden sonra muhalefete yaptığı “yeni ve sivil anayasa” çağrısını yinelemesi ve Meclis içtüzük değişikliğine ilişkin çağrısını dile getirmesi bekleniyor.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığındaki iktidar partisi heyeti, muhalefet partilerini ziyaret ederek, “yeni anayasa” ve içtüzük değişikliği için bir anlamda nabız yoklayacak, “masaya oturma koşulları”na ilişkin görüşlerini alacak.

AKP, bir yandan muhalefet partileriyle yeni sivil anayasa için görüşmeler başlatmayı planlarken, geçen dönem kadük olan “başörtüsüne anayasal güvence” ve “ailenin korunması” gerekçesiyle iki maddelik anayasa değişikliği önerisini de raftan indirecek şekilde hazırlık yapıyor.

Muhalefet partilerinin tutumu ise henüz netleşmedi. CHP ile İYİ Parti’nin başını çektiği Millet İttifakı’nın dağılmasının ardından bu partiler arasındaki tartışmalar da AKP’nin uzlaşma arayışını etkileyebilir.

Ekonomi alanındaki yasal düzenlemeler de Meclis’in öncelikli gündem maddeleri arasında yer alacak. Bu konuda ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Eylül başında açıkladığı Orta Vadeli Plan’da öngörülen hedeflerle ilgili yasal düzenlemeleri de içeren bir torba yasa teklifinin iktidar partisi tarafından Meclis’e sunulması bekleniyor.

TBMM, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler nedeniyle de yılbaşından sonra çalışmalarına bir süre ara verecek. Meclis’in yeni döneminde deprem güvenliği ve afet yönetimi ile ilgili yasal düzenlemelerin de ele alınması planlanıyor.

Kaynak:bbc