Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararına odaklandı.

Piyasada, Fed'in faiz artışlarına ara vereceği ve Kasım ayında yeni bir adım atabileceği beklentisi hakim. Fed'in faiz kararı, petrol fiyatlarının 100 dolar seviyesine yaklaşması nedeniyle küresel enflasyon endişelerinin arttığı bir dönemde geliyor.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararına odaklandı.

 

Fed’in politika faiz aralığının yüzde 5,25-5,50’de tutulması bekleniyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi de bu yönde. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından saat 21:30’da basın toplantısı düzenleyecek ve gelecek dönemin para politikasına ilişkin ipuçları verecek.

Fed’in faizleri uzun bir süre yüksek seviyelerde tutacağı ve yıl sonuna kadar bir artış daha gerçekleştireceği beklentileri piyasalarda etkili oluyor. Salı gününü yüzde 0,2 civarı kayıplarla tamamlayan Wall Street endeksleri ilk vadeli işlemlerde kayıpları sürdürüyor. Asya Borsalarının geneli düşüşte.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş henüz faiz beklentilerinde değişiklik yapmak için yeterli düzeyde değil. Yine de dün bu endişelerle ABD 5 ve 10 yıl vadeli ABD tahvil getirileri 2007’den bu yana en yüksek seviyelerine çıktı.

Petrol fiyatları, OPEC+'ın temel aktörleri Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretim kesintileri sayesinde bu çeyrekte yükselerek 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Brent petrolün varil fiyatı 97 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Fed faiz kararının ardından piyasalarda nasıl bir hareketlilik yaşanacağı merak konusu. Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının tonu ve içeriği, piyasaların gelecek dönemdeki beklentilerini şekillendirecek.

kaynak:bloomberg