Konya'da patlama paniğe neden oldu! Bakın sebebi neymiş?

Ses hızını aşan askeri uçaklar Konya'da "sonik patlama"ya neden oldu. Patlama bir çok bölgeden net şekilde duyuldu ve hissedildi. Bazı vatandaşlar deprem sandı.

Konya'da patlama paniğe neden oldu! Bakın sebebi neymiş?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya ilçesinde iki patlama paniğe neden oldu. Yapılan incelemeler sonucunda bir olumsuzluğa rastlanmadı. Sesin iki F-16 uçağının ses hızını aşması sonucu meydana gelen "sonik patlama" nedeniyle oluştuğu belirtildi.

Sonik Patlama nedir?

bir nesne havada ses hızından daha hızlı hareket ettiğimde oluşan şok dalgalarıyla işkilendirilen sestir. Sonik patlamalar, insan kulağına bir patlama ya da gök gürlemesi gibi gelen, muazzam miktarlarda ses enerjisi üretir. 
 

Büyük süpersonik uçaklardan kaynaklanan sonik patlamalar özellikle gürültülü ve ürkütücü olabilir, insanları uyandırabilir ve bazı yapılarda küçük hasara neden olabilir. Bu yüzden bu tür uçakların karaların üstünde uçmasına yasak getirildi. Tamamen önlenememekle birlikte, araştırmalar, aracın dikkatle şekillendirilmesiyle, sonik patlamalara bağlı rahatsızlığın kara üzerindeki süpersonik uçuşun pratik bir seçenek haline gelebileceği noktaya kadar azaltılabileceğini göstermektedir.

Bir sonik patlama sadece bir nesne ses hızını geçtiği anda oluşmaz; ve süpersonik nesnenin etrafındaki her yönden de duyulmaz. Aslında,patlama süpersonik hızlarda hareket ederken ortaya çıkan sürekli bir etkidir. Ancak yalnızca nesnenin arkasında geometrik bir koni şeklinde bir bölgeyle kesişen bir noktada konumlandırılmış gözlemcileri etkiler. Nesne hareket ettikçe, bu konik bölge de onun arkasında hareket eder ve koni gözlemcinin üzerinden geçtiğinde, kısa bir süre patlamayıdeneyimleyeceklerdir.