Kasım ayında ihracat rekoru kırdık

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kasım ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 22 milyar 900 milyon dolara ulaştığını belirterek, 'Böylece tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaştık.' dedi.

   Kasım ayında ihracat rekoru kırdık

 

Bolat, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, kasım ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin 2023 yılında ihracatta büyük bir başarı ortaya koyduğunu ifade eden Bolat, “Ülkemiz, 2023 yılının ilk 11 ayında da ihracattaki güçlü performansını devam ettirmiştir. Geride bıraktığımız kasım ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 22,9 milyar dolara ulaşmıştır. Bu, tüm zamanların en yüksek kasım ayı ihracatıdır. Böylelikle 2023 yılının ilk 11 ayının tamamında en yüksek aylık ihracat değerlerine ulaşarak ilk 11 ayda rekorlar kırmış olduk.” diye konuştu.

Bolat, kasımda dış ticaret hacminin, geçen yıla göre yüzde 21,2 artışla 51,8 milyar dolara yükseldiğini aktarırken, kasım ayı ithalatının ise 28,9 milyar dolar olduğunu bildirdi. Enerji kaleminin 6,7 milyar dolarlık pay ile kasımda da ithalatta önemli yer tuttuğuna dikkati çeken Bolat, “Net enerji ithalatçısı bir ülke olarak, küresel piyasalar ile yüksek derecede bütünleşmiş olan Türkiye’nin enerji fiyatlarından etkilenmemesi söz konusu değildir. Buradan bir kez daha altını çizerek ifade etmek isterim ki ithalatımızdaki artışın temel nedeni dünyada artan enerji fiyatlarıdır. Bu noktada, ocak-kasım dönemi ihracatımız, enerji hariç 246,2 milyar dolara ulaşmış olup, dış ticaret hacmimiz ise 207,6 milyar dolara yükselmiştir. Ayrıca, aynı dönemde ihracatımızın ithalatı karşılama oranı, yine enerji hariç yüzde 89,6 düzeyinde gerçekleşmiştir. 264,1 milyar dolara ulaşan son 12 aylık ihracatımızla, Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023 yılı sonu için işaret ettiği 300 milyar dolar ihracat hedefine kararlı adımlarla yaklaşıyoruz.” dedi.

Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlık olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkeyi katma değerli ihracatta lider ülkeler arasına taşımak için bütün imkanlarla ve en güçlü şekilde ihracatçıların yanlarında olmaya devam edeceklerini belirterek, “Sizlerin gayretleriyle geçtiğimiz yıl olduğu gibi, 2023 yılında da ihracatın ekonomik büyümemizin ana unsuru olacağına inanıyorum.” dedi