İstanbul'da yaşam maliyeti 47 bin lirayı aştı

İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da yaşamanın maliyeti Kasım 2023'te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 78,48 artarak 47.493 liraya ulaştı. Bu rakam, dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetini ifade ediyor.

İstanbul'da yaşam maliyeti 47 bin lirayı aştı

 

Fiyatlar uçtu

İPA’nın “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının Kasım 2023 raporu, İstanbul’da yaşamın ne kadar pahalılaştığını gözler önüne serdi. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın maliyeti bir önceki aya göre %3,35, bir önceki yılın Aralık ayına göre ise %72,10 oranında arttı.

Yılın başından bu yana oransal olarak en yüksek artışın Ocak ayında yaşandığı görüldü. Ocak ayında İstanbul’da yaşamanın maliyeti bir önceki aya göre %3,35 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %72,10 artış gösterdi. Bu artışın en büyük nedeni temel harcama kalemlerindeki fiyat artışları oldu.

Hanelerin sık kullandığı bazı ürünlerin bir önceki yılın Kasım ayına göre fiyat artışlarına bakıldığında, en çarpıcı fiyat artışının %173,59 oranı ile zeytin fiyatlarında yaşandığı görüldü. Diğer ürünlerde de benzer şekilde yüksek fiyat artışları yaşandı. Örneğin, çay fiyatı %96,04, süt fiyatı %166,72,  tavuk eti fiyatı %113,58 oranında arttı.

Asgari ücret yetmiyor

İstanbul’da yaşamanın maliyetinin artması, asgari ücretli çalışanların hayatını zorlaştırdı. 2023 Temmuz-Aralık için asgari ücret net 11.402,32 lira olarak belirlenmişti. Ancak, İPA’nın araştırmasına göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 47.493 lira olarak hesaplandı. Bu da, asgari ücretin yaşam maliyetinin yaklaşık %25'ine tekabül ettiği anlamına geliyor. Bu sebeple, asgari ücretli bir çalışanın, İstanbul’da yaşam maliyetini karşılayabilmesi için 4 asgari ücret kazanması gerekiyor.

İPA’nın araştırması, İstanbul’da yaşamanın ne kadar zor olduğunu ortaya koydu. İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, yüksek fiyat artışları ve düşük gelirler nedeniyle geçim sıkıntısı çekiyor. İstanbul’da yaşam maliyetinin daha da artması, sosyal ve ekonomik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, İstanbul’da yaşam maliyetini düşürmek için acil önlemler alınması gerekiyor.