İsrail-Filistin Çatışması: DSÖ Sağlığı Koruma Çağrısı Yapıyor

İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden şiddetli çatışmalar, bölgedeki sağlık durumunu kötüleştirdi. DSÖ, tüm tarafları sağlığı korumaya ve nüfusları için sağlık hizmetlerine güvenli erişim sağlamaya çağırdı.

İsrail-Filistin Çatışması: DSÖ Sağlığı Koruma Çağrısı Yapıyor

Gazze Şeridi’nde hava saldırıları ve tıbbi malzeme, gıda, su ve yakıt eksikliği, zaten yetersiz kaynaklara sahip olan sağlık sistemini neredeyse tamamen tüketti. Hastaneler, artan hasta sayısı ve sığınak arayan yerinden edilmiş siviller nedeniyle kapasitenin çok üzerinde çalışıyor. Anne ve yenidoğan bakımından kronik hastalıkların tedavisine kadar temel sağlık hizmetlerinin sağlanması ciddi şekilde tehlikeye girmiştir.

İsrail’de çocuklar ve yaşlılar da dahil olmak üzere yüzlerce sivil rehin alındı. İsrail’de ve işgal altındaki Filistin topraklarında sağlığa yönelik saldırılar, sağlık çalışanlarının ve hastaların ölümüne ve yaralanmasına neden olduğu, sağlık tesislerine ve ambulanslara zarar verildiği bildirildi.

DSÖ, hayat kurtaran tıbbi malzemelerin sağlanması da dahil olmak üzere en acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için ortaklarla birlikte çalışmaktadır. DSÖ, bölgedeki sağlık çalışanlarının ve tesislerinin korunmasını, sağlık hizmetlerine güvenli erişim sağlanmasını ve insani yardımın engellenmemesini talep etmektedir.

 İsrail-Filistin çatışması, bölgedeki insanların sağlığını ve yaşamını ciddi şekilde tehdit etmektedir. DSÖ, tüm tarafları sağlığı korumaya ve nüfusları için sağlık hizmetlerine güvenli erişim sağlamaya çağırmaktadır. DSÖ, uluslararası toplumu da bu krize son vermek için acil adımlar atmaya davet etmektedir.