Euro Bölgesi'nde ekonomi alarm veriyor

Euro Bölgesi'nde finans sektörü, eylül ayında şirketlere kredi vermekte zorlandı. Bu da bölgede ekonomik büyümenin durduğunu veya gerilediğini gösteriyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB), eylül ayında şirket kredilerinin yıllık bazda sadece yüzde 0,2 arttığını açıkladı. Bu, Aralık 2015'ten beri görülen en düşük seviye oldu.

Euro Bölgesi'nde ekonomi alarm veriyor

Tüketici kredileri de yüzde 0,8 artışla zayıf kaldı. Aylık kredi akışı 4,5 milyar euro olarak gerçekleşti.

Eylülde M3 para arzı da yüzde 1,2 düşerek enflasyonun yavaşlayacağına işaret etti. Ancak para arzı ile enflasyon arasındaki bağlantının çok karmaşık olduğu belirtiliyor.

Dün yayınlanan ECB’nin anketine göre, bölgenin en büyük bankaları, son çeyrekte şirketlere kredi vermeyi daha da azaltmayı ve talebin düştüğünü planlıyor.

Son zamanlarda açıklanan veriler, Euro Bölgesi’nde dış talebin zayıflığı, tüketicilerin tedirginliği ve faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle ekonomik aktivitenin durgunlaştığını veya küçüldüğünü ortaya koyuyor.

Bu arada, ECB, yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırıyor.

ECB’nin Temmuz 2022’den bu yana yaptığı 10 faiz artırımının etkisi hissedilirken, bu da kredi maliyetlerini yükselterek ve yatırımları azaltarak ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

ECB’nin bir sonraki faiz kararı yarın açıklanacak.

kaynak:ntv