Borsa İstanbul'da Erdoğan etkisi: Endeks yüzde 7 düştü, iki kez devre kesici çalıştı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail ve Hamas ile ilgili açıklamalarının ardından sert satış baskısı altında kaldı. Endeks, gün içinde iki kez devre kesici uygulamasına maruz kaldı ve yüzde 7,08 oranında değer kaybederek 7 bin 424 puandan kapandı. Bu, endekste son 9 ayın en büyük günlük düşüşü oldu.

Borsa İstanbul'da Erdoğan etkisi: Endeks yüzde 7 düştü, iki kez devre kesici çalıştı

Borsa İstanbul, haftanın ilk iki gününde yüzde 6,5 oranında yükselerek 8 bin puanın üzerine çıkmıştı. Ancak bugün öğleden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM grup toplantısında yaptığı konuşma piyasalarda tedirginlik yarattı. Erdoğan, İsrail’e gitme planlarını iptal ettiklerini, Hamas’ı terör örgütü olarak görmediklerini ve Netanyahu’yu eleştirdiğini söyledi.

Erdoğan’ın sözleri, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin gerileceği endişesine neden oldu. Bloomberg’in haberine göre, Türkiye enerji alanında İsrail ile işbirliği planlarını askıya aldı ve Enerji Bakanı Bayraktar’ın Tel Aviv ziyaretini iptal etti. Ayrıca Türkiye, Akdeniz’de sondaj ve doğalgaz boru hattı çalışmalarını da durdurdu.

Borsa İstanbul’da bu gelişmelerin etkisiyle satışlar hızlandı ve endeks bazlı devre kesici sistemi devreye girdi. Saat 16.49’da ilk kez devre kesici çalıştı ve işlemler 17.19’da yeniden başladı. Ancak kaybın yüzde 7’yi aşması üzerine saat 17.23’te ikinci kez devre kesici uygulandı. İşlemler 18.01’de kapanış seansıyla yeniden başladı.
kaynak:sözcü