EKK toplantısında ekonomiye dair önemli kararlar alındı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Beştepe'de toplandı. Toplantının gündeminde finansal istikrar, yatırım teşvikleri, Türk Lirası enstrümanları, yastık altı altınlar, dijital Türk Lirası, katılım finansı ve Aile ve Gençlik Bankası gibi konular vardı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, bu konularda atılacak adımlar ve hazırlanan kanun teklifleri hakkında bilgi verildi.

EKK toplantısında ekonomiye dair önemli kararlar alındı

Toplantıda, fiyat istikrarını esas alan sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması için yatırımcılara finansman imkanlarının artırılması kararı alındı. Bu kapsamda, Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri (YTAK) gibi yeni stratejilerin hayata geçirileceği belirtildi.

Ayrıca, finansal piyasalarda Türk Lirası cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi için çalışmaların devam edeceği ifade edildi. Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik mevcut sistemlerin geliştirilmesi amacıyla önümüzdeki dönemde atılacak adımların görüşüldüğü kaydedildi.
Dijital Türk Lirası’nda son durum

Toplantıda ayrıca, TCMB öncülüğünde çalışmaları yürütülen Dijital Türk Lirası Projesi’nde gelinen aşama ve önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasının sunulduğu bildirildi. Kurul üyelerinin bu alanda yapılan hazırlıkların hızlandırılması hususunda anlayış birliği içinde olduğu vurgulandı.

Katılım finans ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar ve sektörü destekleyici mekanizmaların da toplantının gündem maddeleri arasında olduğu belirtildi. Katılım Finans Çerçeve Kanunu hazırlıklarının değerlendirildiği ve önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulması planlanan Kanun Teklifi’nin Kurul üyeleri ve ilgili taraflarla istişare edildiği ifade edildi.

Toplantının son gündem maddesi ise Aile ve Gençlik Bankası’na ilişkin çalışmalar oldu. Aile ve Gençlik Bankası’nın gençlerin girişimcilik ruhunu desteklemek, aile kurumunu güçlendirmek ve sosyal yardım alan vatandaşların istihdamını sağlamak amacıyla kurulacağı açıklandı.

Toplantının sonunda, EKK’nın ekonomik istikrarla ilgili gelişmeleri izlemeye ve değerlendirmeye devam edeceği vurgulandı.

 

Kaynak:trt