Döviz kurlarında rekor üstüne rekor: Faiz artışları çare olmadı

Döviz kurlarında yaşanan yükseliş yurttaşların canını yakıyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türkiye Ekonomi Modeli' anlayışı sonrası dolar/TL 27,40 ile tüm zamanların zirvesine çıktı. Merkez Bankası, faizleri 500 baz puan artırarak yüzde 30'a yükseltti ancak doların ateşi sönmek bilmedi.

Döviz kurlarında rekor üstüne rekor: Faiz artışları çare olmadı

Merkez Bankası, eylül ayında piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkardı. Bu kararla Merkez Bankası, faiz oranlarını 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye taşımış oldu.

Merkez Bankası, faiz kararının gerekçesinde enflasyonun öngörülenin üzerinde gerçekleştiğini ve petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirtti. Merkez Bankası, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiğini duyurdu.

Ancak faiz kararı, döviz kurlarına istenilen etkiyi yapmadı. Dolar/TL, faiz kararı sonrasında sınırlı bir gerileme yaşayarak 27,21 TL seviyesine indi. Ağustos ayında yapılan 750 baz puanlık faiz artışı sonrasında ise dolar/TL 25,3 TL seviyesine kadar gerilemişti.

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın piyasaya ve dövize müdahale etmediğini düşünüyor. Ağustos ayında yapılan faiz artışından sonra Merkez Bankası’nın 5 milyar dolara varan döviz sattığı iddia edilmişti.

Döviz kurundaki yükseliş, enflasyonu da tetikliyor. Ağustos ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 19,25 ile beklentilerin üzerinde arttı. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise yüzde 45,52 ile rekor kırdı.

Döviz kurundaki ve enflasyondaki artışlar, yurttaşların alım gücünü de düşürüyor. TL’nin değer kaybetmesiyle ve enflasyonun artışıyla daha da yoksullaşan yurttaşlar ise döviz kurlardaki yükselişin ne kadar daha süreceğini endişeyle merak ediyor.

kaynak:cumhuriyet